Košarka

Crnogorke nakon drame ostale bez polufinala EP!

Crnogorske košarkašice bile su jako blizu polufinala Evropskog prvenstva - ''crvene'' su se do posljednje sekunde borile sa aktuelnim prvakom Evrope i vicešampionom svijeta selekcijom Španije za prolaz među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta, ali je na kraju ''furija'' bila srećnija i slavila 75:74! Odlično su parirale Škerović i saigračice izuzetno jakoj selekciji Španije, 20 sekundi prije kraja imali smo prednost od dva poena, imali smo i posljednjih devet sekundi za napad i pobjedu, ali Robinson je promašila a potom je i Vujović izblokirana, te je tako izostalo veliko iznenađenjeu četvrtfinalu. Pokazale su naše dame da mogu da pariraju i najjačima, nema predaje, sada predstoji borba za 5. mjesto koje vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre! Rival je selkcija Rusije.
Crnogorke nakon drame ostale bez polufinala EP!
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora utakmicu je počela u sastavu Škerović, Pašić, Jovanović, Bjelica i Perovanović, a Španijapovela poenima Ndur. Bjelica je pogodila za izjednačenje, a Perovanović realizovala dva bacanja za vođstvo (4:2) u 2. minutu. Španija je u 5. minutu nakon poena Domingez vodila 10:6, ali je naša reprezentacija preko Pašić i Jovanović, stigla do četvrtog izjednačenja na meču – 10:10. Ndur je pogodila dva bacanja (osam slobodnih bacanja za Španiju do tog trenutka) za vođstvo 14:10 u 8. minutu. Kruz je pogodila za 16:11, ali je Crna Gora odigrala sjajno finiš prve četrvtine, nakon Robinson, iz kontre su pogađale Pašić i Aleksić za vođstvo 17:16 nakon uvodnih deset minuta.

Španija je bolje otvorila drugu dionicu i predvođena Torens koja je vezala šest poena, stekla pet poena prednosti (22:17) u 12. minutu. Do najveće prednosti u prvom poluvremenu, aktuelni šampion Evrope došao je u 14. minutu (28:21), nakon poena Domingez. Nakon tajm auta Milatovića, ''crvene'' su se vratile,Vujović je pogodila trojku, a Robinson dvojku i bacanje za ''minus jedan'' (28:27) u 15. minutu, nakon čega je selektor Španije Lukas Mondelo bio primoran da zatraži minut odmora. Škerović i Robinson pogađale su za izjednačenja (29:29, 31:31), prije nego što je Robinson zaključila seriju 11:3 za vođstvo 32:31. Španija je ipak, na velikom odmoru vodila 39:37, uz 15 pogođenih šuteva iz 19 pokušaja sa linije slobodnih bacanja, te 17 poena sjajne Albe Torens.

Iako je Ndur na početku drugog poluvremena napravila četvrti faul, Crna Gora promašila je nekoliko šuteva, pa je Torens poenima iz kontre donijela ''plus četiri'' svom timu (41:37). Španija je istu prednost imala i nakon što je pogodila Nikols u 14. minutu (45:41), nakon čega je Škerović napravila četvrti faul. Aktuelni šampion Evrope i vicešampion planete u dva navrata imao je sedam poena prednosti (49:42, 55:47) , ali suRobinson i Jovanović pogodile za rezultat sa kojim se ušlo u posljednju dionicu, ''minus tri'' – 55:52.

Španija je furiozno otvorila posljednju četvrtinu i predvođena nezadrživom Torens, kojoj su u napadu pomagale Nikols i Kruz, povela je 62:52 u 33. minutu, nakon što je zaključena serija od sedam vezanih poena. Izgledalo je da je Španija stigla do nedostižne prednosti, ali se naše djevojke nijesu predavale, već su počele da smanjuju minus predvođene Škerović, koja je vezala pet poena, nakon čega je Perovanovićdonijela vođstvo (67:66). Perovanović je nakon toga, dva minuta i 28 sekundi prije kraja morala van igre nakon što je dobila peti faul. Naša reprezentacija vodila je i nakon što je Robinson pogodila dva bacanja za 71:70, minut i 35 sekundi prije kraja, a Jovanović je nevjerovatnom trojkom donijela ''plus dva'' (74:72), 22 sekunde prije kraja. Do kraja meča, ''furija'' je zahvaljujući Kruz koja je pogodila dvojku i dodatno bacanje, došla do pobjede. U posljednjem napadu, Crna Gora imala je devet sekundi da dođe do istorijskog trijumfa, ali prvo Robinson, a potom Vujović nijesu uspjele da pogode.

statcgspan25-1statcgspan25-2
Portal Analitika