Društvo

Uručene diplome polaznicima Pravne klinike

Na svečanosti upriličenoj na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore danas su uručene diplome polaznicima desete generacije Međunarodno-pravne klinike, koja je organizovana u ljetnjem semestru akademske 2014/15. godine.
Uručene diplome polaznicima Pravne klinike
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodno-pravna klinika je jednosemestralni kurs koji se od 2007. godine izvodi na Pravnom fakultetu u saradnji sa Predstavništvom Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori, a čiji je cilj unapređenje znanja studenata specijalističkih studija o pitanjima iz domena izbjegličkog prava i međunarodne zaštite.

Uručujući diplome, Predstavnik UNHCR-a u Crnoj Gori Mustafa Server Čajlan podsjetio je da je raseljeništvo u svijetu poprimilo nezapamćene razmjere i naglasio da svi moramo imati razumijevanja za one bježe od sukoba i progona.

"Od suštinske je važnosti da se izbjeglice uvaže kao ljudi kojima je potrebna pomoć i da se svima njima pruži adekvatna zaštita i tretman, kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori“, rekao je Čajlan.

Prema riječima Ivane Jelić, profesorice međunarodnog prava na Pravnom fakultetu, studenti su imali priliku da steknu praktična znanja i iskustva kroz analize međunarodnih i domaćih pravnih dokumenata, studija slučaja, kao i putem simulacija procedure utvrđivanja statusa izbjeglice.

"Ovogodišnja pravna klinika bila je dodatno oplemenjena sadržajima koje su nametale okolnosti izazvane povećanim brojem izbjeglica i tražilaca azila u svijetu i kod nas. Veoma sam ponosna na svoje studente, a ovaj kurs je još jedan dokaz odlične saradnje koju Pravni fakultet ima sa Predstavništvom UNHCR-a“, kazala je profesorica Jelić, koja je ujedno i koordinator Pravne klinike iz oblasti međunarodnog prava.

Desetu po redu Međunarodno-pravnu kliniku pohađalo je 16 studenata specijalističkih studija, koji su na kraju kursa polagali i obavezan završni ispit.

"Ovo je bila izvanredna prilika za nas da učimo kroz praksu, budući da se većina predmeta na našim studijama zasniva na teorijskoj nastavi. Naše ocjene su najbolji pokazatelj koliko smo naučili i zaista bih voljela bih da iskustvo koje sam stekla ovdje primijenim u nekom budućem profesionalnom angažmanu“, istakla je jedna od studentkinja nakon dodjele diploma.

Portal Analitika