NATO

Pejanović Đurišić: Od NATO planova zavisi dalje angažovanje u Avganistanu

Crna Gora će pratiti planove koje će u narednom periodu izraditi NATO i na osnovu njih razmotriti modalitete našeg daljeg angažovanja u Avganistanu, kazala je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.
Pejanović Đurišić: Od NATO planova zavisi dalje angažovanje u Avganistanu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ona je učestvovala na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane zemalja kontributora u NATO vođenoj misiji "Odlučna podrška" (Resolute Support) u Avganistanu na kome je razmatrana bezbjednosna situacija u toj zemlji, sa posebnim osvrtom na analizu uslova za nastavak RS misije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izrazio spremnost NATO-a da se nastavi podrška Odbrambenim snagama Avganistana ANDSF kroz RS misiju, nakon koje će se stvoriti uslovi za uspostavljanje civilne misije koja će pomoći izgradnji i unapređenju kapaciteta avganistanskog društva.

“Posebno je pozdravio napredak koji su ostvarile avganistanske odbrambene snage koje su u potpunosti preuzele odgovornost za bezbjednost zemlje”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U svojim izlaganjima, ministri odbrane država članica i operativnih partnera izrazili su spremnost i posvećenost realizaciji svih postavljenih ciljeva misije i posebno istakli važnost dalje podrške u izgradnji ukupnih sposobnosti ANDSF.

Pejanović Đurišić je podsjetila da je od februara ove godine Drugi crnogorski kontigent u RS misiji i istakla značaj učešća u međunarodnim misijama sa aspekta jačanja interoperabilnosti VCG. Takođe, ponovila je spremnost da se nastavi naše učešće u RS misiji.

Pejanović Đurišić je učestvovala i na sastanku ministara odbrane zemalja kontributora u RS misiji na sjeveru Avganistana, u komandi TAAC North, koji je održan na inicijativu Ministarstva odbrane Njemačke, kao vodeće države u ovoj Regionalnoj komandi.

Kao posebno značajno, ministarka je istakla zajedničko učešće zemalja članica Američko jadranske povelje A-5 u RS misiji koje su, kao kvalitetan doprinos NATO naporima u uspostavljanju stabilnosti u Avganistanu, prepoznali i saveznici.

Na sastanku TAAC N razgovarano je o bezbjednosnoj situaciji u Avganistanu, kao i o budućnosti RS misije.

Tokom boravka u Briselu, Pejanović-Đurišić je imala bilateralne sastanke sa v.d. pomoćnika Sekretara za odbranu SAD Ellis-om Slotkin, ministrom nacionalne odbrane Litvanije Juozas Olekas-om i ministrom odbrane Gruzije Tinatin Khidasheli.

Portal Analitika