Fudbal

Regionalni sastanak fudbalskih saveza u Opatiji

Nogometni savez Hrvatske je ovih dana bio domaćin drugog regionalnog sastanka fudbalskih saveza Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske Crne Gore, koji su predstavljali predsjednik Dejan Savićević i generalni sekretar Momir Đurđevac.
Regionalni sastanak fudbalskih saveza u Opatiji
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak u Opatiji se nadovezao na memorandum o saradnji koji su ovi savezi potpisali u Ljubljani u januaru ove godine, a razgovaralo se na više tema koje su zajedničke svim savezima: zaštita i bezbjednost na fudbalskim takmičenjima, što je gorući problem većine saveza učesnika današnjeg sastanka; socialni dijalog između saveza, klubova i igrača; nova uloga posrednika u pregovorima klubova i igrača u transferima i zapošljavanju; regionalno takmičenje i aktuelna situacija na nivou FIFA-e i UEFA-e.

Predstavnici saveza su izrazili veliku zabrinutost u pogledu bezbjednosne situacije na svojim stadionima, o čemu je upoznat i Uefin predstavnik Mark Timer, rukovodilac Odjeljenja za bezbjednost i stadione. Jedinstveni stav je da bez efikasnog i integrisanog djelovanja državnih institucija ovaj problem fudbalske organizacije ne mogu riješiti same. Bez toga je teško omogućiti fudbalerima i njihovim organizacijama da se takmiče, odnosno najvećem dijelu navijača da uživa u fudbalu bez incidenata, pirotehnike i verbalnog nasilja. Upućen je predlog da UEFA nastavi sa kontinuiranim podsticanjem državnih vlasti u integrisanom pristupu ovom ozbiljnom problemu. Odlaganje rješavanja ovih problema imaće dalekosežne štetne posljedice za klubove i reprezentacije.

Učesnici sastanka su razmijenili informacije o statusu profesionalnih fudbalera, te su zaključili da se u nacionalnim zakonodavstvima trebaju uvažiti specifičnosti i razlike u njihovom radno-pravnom statusu, uključujući finansijska davanja. U odnosu na posrednike, zaključeno je da njihov status i djelovanje trebaju regulisati na jedinstven način, a u okvirima regulative FIFA-e.

Regionalno takmičenje biće jedna od tema na predstojećem sastanku predsjednika i generalnih sekretara saveza-članova UEFA-e koji će se održati u septembru ove godine, pa iz tog razloga o ovoj temi nijesu zauzeti novi stavovi. Tema je bila i aktualna situacija u FIFA-i, a posljedično i UEFA-i, te je dogovoreno da će savezi imati zajedničke stavove o najvažnijim pitanjima djelovanja svojih krovnih organizacija.

Nastavak međusobne saradnje u takmičenjima, razmjeni iskustava, kadrova i dalje će se nastaviti i poboljšavati. Već je dogovoren i sljedeći sastanak koji će se održati uz domaćinstvo Fudbalskog/Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u novembru u Sarajevu.

Portal Analitika