Društvo

Uvodi se e-učenje, otvara sportska gimnazija, program na engleskom jeziku

Vlada je na današnjoj sjednici na prijedlog Ministarstva prosvjete donijela Strategiju razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori za period 2015-2020 sa Akcionim planom sprovođenja za period 2015-2016.
Uvodi se e-učenje, otvara sportska gimnazija, program na engleskom jeziku
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, strategija definiše prioritetne oblasti i stručno utemeljene ciljeve, mjere i aktivnosti za unapređivanje, osavremenjavanje i poboljšanje kvaliteta gimnazijskog obrazovanja u Crnoj Gori, koje pojedincima omogućava nastavak obrazovanja, profesionalno napredovanje i lični razvoj.

"Strategija razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori odrediće dalji pravac razvoja gimnazijskog obrazovanja kroz definisanje prioriteta, ciljeva i mjera, čijom realizacijom će se unaprijediti kriterijumi upisa učenika u gimnazije, sagledaće se koncept nastavnog plana opšte gimnazije, koncept izbornih predmeta i specijalističke gimnazije. Strategija predviđa mogućnost otvaranja odjeljenja sportske gimnazije i odjeljenja gimnazije koja program realizuju na engleskom jeziku, kao i uvođenja e-učenja", ističu u Ministarstvu.

Realizacijom mjera predviđenih Strategijom razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori, ističu u ovom vladinom resoru, omogućiće se unapređenje kvaliteta procesa nastave i učenja kroz definisanje ishoda učenja, objektivnije će se sagledati postignuća učenika i definisati kriterijumi provjeravanja i ocjenjivanja, pospješiće se i unaprijediti mobilnost i učenika i nastavnika.

"Strategija razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori namijenjena je učenicima, roditeljima/starateljima učenika, nastavnom i drugom osoblju u  školama, školi i institucijama sistema, lokalnoj zajednici, organizacijama civilnog društva i kreatorima politika kako bi ostvarivali evropsku budućnost Crne Gore", kazali su u Ministarstvu.

Portal Analitika