Svijet

Sajber kriminalci ukrali dva miliona eura

Policija u šest evropskih zemalja razbila je međunarodnu kriminalnu sajber-mrežu koja je prevarama preko interneta napravila štetu od najmanje dva miliona eura.
Sajber kriminalci ukrali dva miliona eura
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U zajedničkoj akciji, pod rukovodstvom Austrije, uhapšeno je do sada 60 osumnjičenih, saopštio je Franc Lang iz Savezne kriminalističke službe u Beču.

Policija je već od 2011. suočena sa prijavama oštećenih lica širom Austrije. Uz programe kao što su trojanci „Spajaj“ ili“ Ajs IX“ i „Sitadel“ sajber kriminalci su dolazili do TAN kodova vlasnika žiro-računa, uz pomoć kojih su prebacivali novac na sopstvene račune.

Posredinici su transferisali novac u istočnu Evropu.

Šteta koja je do sada ustanovljena samo u Austriji dostigla je 1,2 miliona eura, a širom svijeta se procjenjuje na daleko veću cifru, naglasila je državna tužiteljka Eva Marek.

Istraga austrijske policije bila je skoncentrisana prije svega na Ukrajinu, gdje je veći dio pripadnika mreže bio nastanjen.

S tim u vezi je od 18. do 19.juna, uz pomoć ukrajinske jedinice za borbu protiv sajber kriminala i Europola, u Kijevu, Odesi, Karkivu, Dnjepopetrovsku sprovedeno osam pretresa stanova.

Policija ističe da je ovom akcijom banda konačno razbijena, pošto je u martu uhapšeno lice za koje se smatra da je bio šef mreže, a ranije je uhapšeno i više pripadnika srednjeg i nižeg nivoa bande.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika