Svijet

Haos u Parizu zbog Ubera, protesti taksista i u Meksiko Sitiju

Francuska policija u opremi za razbijanje demonstracija upotrijebila je danas suzavac protiv taksista koji su blokirali pristup aerodromima i željezničkim stanicama u Parizu tokom demonstracija protiv servisa "Uber pop".
Haos u Parizu zbog Ubera, protesti taksista i u Meksiko Sitiju
Portal AnalitikaIzvor

 

Uprave aerodroma "Šarl de Gol" i "Orli" upozorile su putnike da treba da koriste lokalne vozove, jer su putevi neprohodni.

Francuski mediji prikazali su snimke zapaljenih automobilskih guma na kružnom putu oko centralnog dijela Pariza, kao i guranje demonstranata i ostalih vozača.

Taksisti su blokirali i pristup glavnoj pariskoj željezničkoj stanici, odakle prema Londonu i Briselu saobraća voz "Eurostar".

taksi

 

Taksisti su, takođe, postavili prepreke u Marseju i na jugoistoku zemlje, uključujući važna isključenja sa autoputeva.

Servis "Uber" protiv koga se taksisti bune, preko aplikacije za pametne telefone povezuje obične vozače - amatere koji su spremni da prevezu potencijalne putnike.

Usluga vožnje je, pritom, znatno jeftinija od uobičajene ture sa profesionalnim taksi vozačem.

taksi1

"Uber" je proširio svoj servis u francuskim gradovima, što je izazvalo bijes taksista, koji smatraju da im je ovo nepoštena konkurencija.

Više hiljada taksista demonstriralo je danas i u Meksiko Sitiju protiv Ubera, zahtijevajući od vlade da zabrani tu američku kompaniju.  

Istovremeno, Uber je na protest odgovorio besplatnim vožnjama za građane Meksiko Sitija, grada sa 20 miliona stanovnika i četiri miliona vozila.

taksi3

Taksisti su tokom protesta zakrčili glavne ulice grada, na prozorima vozila su napisali "Uber napolje", a nosili su i transparente sa natpisom "Kriminalci sa tablicama".

Oni su se požalili da je Uber pošteđen plaćanja određenih poreza i da zato može da ponudi jeftiniju vožnju.

Jedan od vlasnika taksi kompanije je istakao da je to nezakonito.
"Uber je strana kompanija koja je došla u Meksiko da se nelegalno obogati", rekao je on.

taksi4

Taksisti u Meksiku izdvajaju najmanje 400 dolara godišnje za poreze, tablice i ostale dažbine, a dodatno plaćaju još 16 odsto poreza ako klijenti traže račun.


Uber je postao predmet sudskog procesa u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Španiji, a protiv te kompanije održani su protesti u više glavnih gradova, uključujući London i Brisel.

 

(blic.rs)

Portal Analitika