Društvo

URA: Novčane kazne u Željezari nijesu dovoljne

Nakon što je noćas u nikšićkoj Željezari došlo do havarije, u kojoj srećom nije bilo povrijeđenih, iz Građanskog pokreta URA je saopšteno da su zgroženi najnovijim dešavanjima u toj fabrici. “Potvrđuje se insistiranje GP URA da se što hitnije mora riješiti situacija u Željezari, posebno dajući akcenat na ugroženost života radnika koji su svakodnevno zbog nepoštovanja crnogorskih zakona izloženi torturi na svojim radnim mjestima.
URA: Novčane kazne u Željezari nijesu dovoljne
Portal AnalitikaIzvor

Ako nadležni organi misle da se situacija u Željezari može riješiti novčanim kaznama, koje su bile minimalne za zatecenu situaciju, grdno se varaju jer su problemi koji svakodnevno izlaze na vidjelo mnogo kompleksniji i ne rješavaju se ispisivanjem novčanih kazni i davanjem lažnih obećanja radnicima”, kazao je Rade Milošević, član Koordinacionog odbora URA.

On je kazao da ovom prilikom pitaju predsjednika Vlade Mila Đukanovića, ministarku rada i socijalnog  staranja Zoricu Kovačević i direktora Uprave za inspekcijske poslove Božidara Vuksanovića da li se može novčanom kaznom nadoknaditi izgubljeni život radnika i njihova trajna invalidnost, kojih je u proteklih godinu dana bilo u Željezari.

“Po našim saznanjima, sinoć je progorjela peć i njene instalacije zbog čega se izlilo oko 40 tona tečnog čelika. U razgovoru sa nekim radnicima rečeno nam je da je uprava Toščelika vršila pritisak da se događaj zataška od javnosti”, dodao jeon.

Milošević je saopštio da GP URA traži da se prestane sa ugnjetavanjem radnika Željezare i svih drugih radnika koji ovih dana na različite načine opravdano traže da im se poštuju radnička prava koja su im na svakom koraku uskraćena, a zagarantovana su im zakonima Crne Gore.

“URA će u toku sjutrašnjeg dana poslati zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da izađe na teren i detaljno ispita stanje u Željezari. Istovremeno ćemo ponuditi konkretne materijalne dokaze koji ukazuju na kršenje zakona, sa čime ćemo upoznati širu javnost”, zaključio je on.

Portal Analitika