Društvo

Savez državljana Srbije u Crnoj Gori pisao Vulinu o Rekreatursu

Najveće turističko naselje na južnom Jadranu “Biserna obala” u Čanju, vlasništvo beogradskog “Rekreatursa”, sa oko 2.500 kreveta i na površini od 13.000 kvadrata, moglo bi za “sitne pare” uskoro da pređe u vlasništvo tajkuna.
Savez državljana Srbije u Crnoj Gori pisao Vulinu o Rekreatursu
Portal AnalitikaIzvor

Savez državljana Srbije (SDS) u Crnoj Gori je sa tom mogućnošću juče upoznao srpskog ministra rada Aleksandra Vulina, od koga traže hitnu reakciju kako bi se takav eventualni epilog osujetio. Riječ je o kompleksu čija se vrijednost nezvanično procjenjuje na oko 40 miliona eura.
 
Kako je jedan tender za prodaju “Rekreatursovog” kompleksa u Čanju propao, sumnja se da je na sceni pokušaj namjernog “ubijanja cijene”, odnosno umanjivanja vrijednosti, ali i novog zaduživanja “Rekreatursa” kako bi se nekom od tajkuna “namjestilo” da za malu cijenu dođe do veoma vrijedne srpske imovine na Crnogorskom primorju.
 
Država Srbija je najveći akcionar “Rekreatursa” sa oko 40 odsto vlasništva akcija, a prava i status radnika u kompleksu tog preduzeća u Čanju neophodno je urgentno zaštiti i spriječiti otimačinu i brutalnu tajkunsku privatizaciju - upozorili su iz SDS-a.
 
Iz te organizacije u obraćanju Vulinu navode da su obilazeći kompleks ”Rekreatursa” na poziv zaposlenih radnika zatekli deprimirajuće haotičnu situaciju.
 
Usred turističke sezone na Primorju, a samim tim i u Čanju, većina kapaciteta ovog hotelijera nije u funkciji, a veliki park između hotela “Biserna obala“, “Zlatibor“ i brojnih depadansa koji su za nevjerovatno kratko vrijeme između dvije turističke sezone ruinirani, zatrpan je ogromnim količinama šuta, dok je obalni potporni zid u ruševinama u dužini od 200 metara, zbog čega je čitav kompleks sa ogromnim potencijalom, pretvoren u ruglo - ističe se u pismu Vulinu.
 
Iz SDS-a naglašavaju da je samo manji dio kapaciteta „Rekreatursa“ u Čanju u funkciji turističke sezone, odnosno, prema informacijama zaposlenih, za nevjerovatno mali iznos (pominje se cifra od oko 30.000 eura), na veoma sumnjiv način, izdati su kapaciteti hotela “Biserna obala” i hotel “Zlatibor”, koji uključuju i nekoliko kafića uz plažu, trgovinske radnje, prodajne štanodve.
 
“Ako igdje ima Srbije na moru, gospodine ministre, onda je to Čanj, otkako je pedesetak objekata srpskih firmi u Sutomoru na sumnjiv način privatizovano u korist lokalnih biznismena i tajkuna”, navodi se, između ostalog, u pismu SDS-a srpskom ministru.
 
Agencija za privatizaciju Srbije oglasila je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u privatizaciji kompanije “Rekreaturs” AD Beograd, još početkom godine. Prema nezvaničnim saznanjima, ponude su bile daleko ispod realne vrijednosti i nijesu prihvaćene.

 

(Dan)

Portal Analitika