Abiznis

Kreće gradnja dalekovoda Lastva- Trebinje i Lastva-Podgorica

Izgradnjom dalekovoda prema BiH, uz već postojeće dalekovode prema Albaniji, Kosovu i Srbiji, Crna Gora će, kada bude pušten podvodni kabl prema Italiji, postati energetsko čvorište Balkana.
Kreće gradnja dalekovoda Lastva- Trebinje i Lastva-Podgorica
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore dala je saglasnost Crnogorsko elektroprenosnom sistemu za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju dalekovoda od Lastve preme Trebinju, Čevu i Podgorici.

CGES, se obratilo početkom juna za davanje saglasnosti Vlade Crne Gore, za izvođenje pripremnih radova većeg obima, za izgradnju pristupnih puteva i temelja za dalekovode DV 2X400 kV Lastva – Trebinje i Lastva – Pljevlja (dionica Lastva – Čevo) i DV 400 kV Lastva – Podgorica ( dionica Lastva – Čevo), u zahvatu Detaljnog prostornog plana za koridor dalekovoda 400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabal 500kV sa optičkim kablom Italija – Crna Gora.

U skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, u zahtjevu u bitnom ističu, da je u pitanju objekat od opšteg interesa i da bi u okviru pripremnih radova, izvodili  radovi večef obima. Što se tiče pristupnih puteva, potrebno je izvršiti  sječu i uklanjanje drveća i drugog rastinja, probijanje puteva uz pomoć građevinske mehanizacije, nasipanje puteva sitnim kamenjem i nabijanje valjkom, izradu drenažnih kanala i primjena mjera za sprečavanje erozije. Drugi dio poslova obuhvata  izradu temelja za stubove:  prosjeka i čišćenje platoa oko stubova, izradu betonskih ili kamenih podzida, nasipa i primjena mjera za sprečavanje- erozije. Pripremni radovi obuhvataju i iskop za izvođenje temeljnih stopa i rovova za uzemljenje, bušenje u stijeni za ankere stopa, izrada oplate, ugradnja armature,- postavljanje ankera stubova;  spravljenje, transport i ugradnja betona; polaganje uzemljivača stubova i zatrpavanje temeljnih stopa i rovova za uzemljenje.

Za Detaljni prostornog plan za koridor dalekovoda 400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabal 500 kV sa optičkim kablom Italija – Crna Gora objavljenog u („Službenom listu Crne Gore“ broj 47/11), urađena je Strateška procjena uticaja na životnu sredinu i dobijena saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine 02 br.UPI-1275/6 od 25.07.2011.godine. Pravni osnov za davanje saglasnosti Vlade, sadržan je u Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata. U vladinom dokumentu nije naveden iznos investicije ali se zna da radovi na crnogorskoj strani će biti vrijedni više od 100 miliona eura.

 P.Z.

Portal Analitika