Svijet

Asanž: Vrijeme da se vlade ujedine protiv špijuniranja

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž kaže da je došlo vrijeme da evropske vlade preduzmu legalnu akciju u vezi sa američkim prisluškivanjem, nakon što su objelodanjeni dokumenti koji otkrivaju da je Vašington prisluškivao trojicu francuskih predsjednika.
Asanž: Vrijeme da se vlade ujedine protiv špijuniranja
Portal AnalitikaIzvor

Asanž je, govoreći za francusku televiziju TF1, pozvao Francusku da preuzme vođstvo i pokrene parlamentarnu istragu o aktivnostima stranog špijuniranja, prenosi Tanjug.

Asanž je dodao da slijede i druga značajna otkrića, prenosi AFP.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je ranije rekao da je razgovarao sa predsjednikom SAD-a Barakom Obamom o navodima o američkom prisluškivanju francuskih lidera i da je Obama ponovio obećanje da će se prestati sa taktikama špijuniranja "neprihvatljivim među saveznicima".

Premijer Francuske Manuel Vals rekao je da SAD moraju da urade sve što je u njihovoj moći da poprave odnose sa njegovom zemljom, nakon izvještaja da su Amerikanci špijunirali francuskog predsjednika Olanda i dvojicu njegovih prethodnika.

Vikiliks je u utorak uveče objavio dokumenta označena kao "Top sikret" prema kojima su američke bezbjednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsjednika Olanda, u periodu od 2006. do 2012, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektronsku prepisku.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika