Društvo

“Montenomaks” preduzeće koje najbolje podržava porodicu

U organizaciji Udruženja preduzetnica Crne Gore 23. juna 2015. godine u biblioteci “Radosav Ljumović” održana je kvalifikacija za Internacionalno takmičenje u jugoistočnim zemljama “Preduzeće koje podržava porodicu”.
“Montenomaks” preduzeće koje najbolje podržava porodicu
Portal AnalitikaIzvor

U jakoj konkurenciji predstavljeno je 20 crnogorskih preduzeća koja  su prepoznata kao preduzeća koja primjenjuju evropske vrijednosti: pomoć i odgovornost prema zaposlenima, imidž preduzeća, fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, dozirano radno vrijeme po povratku sa porodiljskog odsustva, edukacija zaposlenih, klizno vreme (fleksibilni početak i kraj radnog vremena), Job-sharing (dvije osobe dijele jedno radno mjesto) itd.

 Petočlani žiri u sastavu Biljana Pejović /Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava/, Senka Vukčević /Minstarstvo socijalnog rada i staranja/, Gordana Vukčević /Zavod za zapošljavanje Crne Gore/, Edin Koljenović /Građanska alijansa (CSOs and NGOs) i Branka Čvorović  /RTV Budva i Organizacija žena Budva/ proglasio je za najbolje preduzeće koje podržava porodicu u 2015 Montenomaks Control&Logistics d.o.o. iz Danilovgrada . Drugo mjesto pripalo je preduzeću „Spin“ doo računovodstveno-revizorskoj agenciji iz Podgorice i Branki Vuksanović, a treće mjesto „Rams Co“doo turistička agencija Rams travel iz Bijelog Polja i Sabini Ramović.

Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović izrazila je zadovoljstvo odzivom preduzeća koja podržavaju porodicu i rezultatima kvalifikacionog takmičenja dok je Biljana Pejović  iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, istakla da upravo ovakva preduzeća predstavljaju segment društveno odgovornog poslovanja koji su važni za privredu i društvo u cjelini. Ono što je veoma značajno istakla  je Senka Vukčević da Ministarstvo rada i socijalnog staranja podržava ovakve i slične aktivnosti jer se sa ovim podstiče svijest kod poslodavca i zaposlenih na stvaranju novih vrijednosti. Preduzeće koje podržava porodicu i zaposlene ne znači samo ispunjavati zakonske obaveze, već znači investiranje u ljudski kapital, u očuvanju životne sredine a u socijalnoj sferi znači stvaranje boljih uslova za rad, dobrih odnosa sa zaposlenima, zdravlje i sigurnost na radu.

Ovaj model se ne može primjenjivati u svim preduzećima ali dovoljno je da neke vrijednosti usvoji, i preduzeće je uspjelo. Zavod za zapošljavanje kroz mjere politike zapošljavanja konstantno sprovodi aktivnosti koje podstiču privatnu inicijativu i preduzetništvo, naglasila je Gordana Vukčević podržavajući takmičenje koje podstiče pojedince i preduzeća koja afirmišu porodične vrijednosti i omogućavaju zaposlenima da na pravi način stvore balans između porodice i karijere.

Ova kvalifikacija takmičarskog karaktera Udruženje preduzetnica Crne Gore  realizuje u saradnji sa Balkanskim udruženjem žena u zanatstvu kroz II fazu projekta „Zapadni Balkan“, koji je financijski podržan od Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke, SEQUA fondacije i Zanatske komore Koblenz a održavanje ovogodišnje kvalifikacije podržao je Glavni grad Podgorica, Služba gradonačelnika i Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici.

Glavni koordinator za zapadni Balkan je Srednjestaleški biro Balkan čiji su članovi Balkansko udruženje žena u zanatstvu, Udruženje preduzetnica Crne Gore i Zanatsko preduzetnička komora Crne Gore.  Trogodišnja realizacija projekta koji će trajati do 2017.g. obuhvatiće partnerske organizacije koje podržavaju i podstiču potencijal ženskog poduzetništva, mlade preduzetnike i start-up.  Ova manifestacija održava se u devet zemalja (Bugarska, Moldavija, Rumunija, Kosovo, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija i Crna Gora) pod istim takmičarskim propozicijama.

Portal Analitika