Svijet

Rusija produžila sankcije Evropskoj uniji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim su za godinu dana produžene kontrasankcije zapadnim zemljama.
Rusija produžila sankcije Evropskoj uniji
Portal AnalitikaIzvor

Ministri inostranih poslova država članica Evropske unije dogovorili su se 21. juna u Luksemburgu da za šest mjeseci produže sankcije Rusiji zbog narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajini i one će nastaviti da važe do 23. januara 2015.

Prošle nedjelje je već produžen odvojeni paket sankcija Rusiji zbog aneksije Krima koje su takođe bile pred isticanjem, ali će važiti do juna sledeće godine.

"Vlada je tražila od mene da produžim mjere. Kao što je šef vlade predložio, mi produžavamo mjere odmazde za jednu godinu, i to počev od danas. U skladu sa dopisom vlade, potpisao sam dekret o produžetku izvjesnih ekonomskih mjera kako bih obezbjedio sigurnost Ruske Federacije", rekao je Putin.

Rusija je, kao što je ranije najavila, pripremila nove mjere kao odgovor na produžetak evropskih sankcija koje, pored ostalog, zabranjuju i uvoz čokolade i cvijeća, zbog čega bi Evropa mogla da izgubi stotine miliona eura.

Konkretno, prehrambeni embargo, kako je najavio Medvedev, biće produžen za pola godine, isto na koliko su produžene sankcije Evropske unije.

Međutim, ruske kontrasankcije koje su, prema pesimističkim procjenama austrijskih ekonomista, koštale Evropu sto milijardi eura, promjeniće ne samo rok važenja, nego i oblasti primjene.

Kontrasankcije Rusije protiv poljoprivrednih proizvođača Evrope, SAD, Kanade i Australije, prema mišljenju ruskih zvaničnika, pomažu razvoj domaćeg biznisa. Zbog toga će se pod zabranom naći oni zapadni proizvodi koji su ozbiljna konkurencija ruskim, kao što su cvijeće ili čokolada.

(Tanjug/B92)

Portal Analitika