Abiznis

Sindikalno povjereništvo Podgorice: Puna podrška Marku Nikčeviću

Na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorice, razmatrana je trenutna situacija u Savezu sindikata Crne Gore. Članovi Izvršnog odbora su izrazili zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja u ovoj radničkoj asocijaciji i smatraju neprihvatljvom odluku Ministarstva rada i socijalnog staranja da se izvrši upis Duška Zarubice kao generalnog sekretara saveza.
Sindikalno povjereništvo Podgorice: Puna podrška Marku Nikčeviću
Portal AnalitikaIzvor

"Pravni haos koji je nastao nakon ove odluke nanosi veliku štetu  kako za članove sindikata, tako i za  zaposlene u ovoj instituciji sa dugogodišnjom tradicijom borbe za zaštitu radničkih interesa. Neshvatljiva je činjenica da ministarstvo nije uzelo u obzir pravnu valjanost zakonom propisane dokumentacije legitimnog predstavnika Saveza sindikata Crne Gore Marka Nikčevića, izabranog  na kongresu održanom u novembru 2013. godine, kao ni odluku Skupštine Saveza najvećeg organa saveza sa punim legitimitetom između dva kongresa, kojom je izražena jednoglasna volja delegata da Marko Nikčević i dalje obavlja funkciju generalnog sekretara", saopšteno je Portalu Analitika sa sjednice.

Izvršni odbor Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorice, koji sačinjavaju predstavnici velikog broja sindikalnih organizacija sa teritorije Glavnog grada, pruža punu podršku Marku Nikčeviću, jedinom legitimnom predstavniku Saveza sindikata Crne Gore i reformama koje je sproveo od preuzimanja dužnosti generalnog sekretara.

"Nastojanja Nikčevića da reformiše crnogorski sindikalni pokret i poveća njegovu efikasnost su prepoznatljivi na međunarodnoj sindikalnoj sceni. O tome  svjedoči i prijem Saveza sindikata Crne Gore u Evropsku konfederaciju sindikata ﴾EKS﴿. Podrška reformskim snagama na čelu sa Markom Nikčevićem je potvrđena i objavljivanjem Deklaracije EKS – a kojom se Ministarstvo rada poziva da revidira odluku o registraciji nelegalnog vođstva na čelu sa Duškom Zarubicom. Značajan doprinos radu današnje sjednice su dali predstavnici sindikalne organizacije Kliničkog centra Crne Gore, na čelu sa dr Nebojšom Brnovićem. Oni su ukazali na probleme zaposlenih u zdravstvu, veoma važnom segmentu našeg društva, u kojem je materijalni i socijalni položaj zaposlenih na nezadovoljavajućem nivou", ističe se u saopštenju.

Članovi Izvršnog odbora su, na predlog kolega iz sindikalne organizacije Kliničkog centra, donijeli jednoglasnu odluku o upućivanju apela Ministarstvu rada o ponovnoj  provjeri  valjanosti dokumentacije na osnovu koje je Zarubica upisan u registar ministarstva.

"To se prije svega odnosi na status predstavnika pojedinih granskih sindikata, konstituenata saveza, za koje se pouzdano zna da su  penzioneri koji u skladu sa Statutom Saveza sindikata ne mogu zastupati interese zaposlenih. Sindikalci iz Kliničkog centra su pružili podršku i ukazali povjerenje Marku Nikčeviću na redovnom kongresu, u novembru 2013. godine, pa će to raditi i ubuduće. Njima nije poznato ko je od predstavnika zdravstva bio prisutan i kako su birani delegati na tkz. Kongresu, kada je izabran Duško Zarubica. Takođe, smatraju da Zarubica nije mogao biti izabran  s obzirom na činjenicu da je dva  mjeseca prije održavanja kongresa isključen iz Saveza i da su mu prestala sva prava i obaveze u Savezu. O tome svjedoči činjenica da je nadležni sud odbio njegovu žalbu koju je podnio povodom isključenja iz saveza", navedeno je u saopštenju.

Na kraju, članovi Izvršnog odbora Povjereništva su izrazili optimizam u pogledu rješavanja nastale situacije u Savezu sindikata Crne Gore, kako bi se u vremenu velikog broja nesigurnih radnih mjesta moglo pristupiti razmatranju gorućih pitanja koja se tiču statusa zaposlenih.

"Opštinsko sindikalno povjereništvo Podgorice će i dalje obavljati svoje redovne aktivnosti poštujući odluke legitimno izabranog rukovodstva s nadom da će nadležne državne institucije u skladu sa zakonskim propisima, spriječiti pravno nasilje i  pokušaj urušavanja Saveza sindikata Crne Gore od strane Duška Zarubice i njegovih istomišljenika", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika