Zanimljivosti

Mršavite uspješno uz ovih osam savjeta

Najteži dio u procesu skidanja viška kilograma jeste donošenje odluke o tome i istrajavanje do samog kraja. Okruživanje sebe iskušenjima, opsesivno razmišljanje o samom procesu mršavljenja i postavljanje nerealnih ciljeva su neki od načina na koje možete sebi značajno otežati posao. Ako ste ozbiljni u naumu da smršate, pogledajte ovu listu „da“ i „ne“ koja će vam pomoći da ostanete na pravom putu.
Mršavite uspješno uz ovih osam savjeta
Portal AnalitikaIzvor

1. DA - Vodite računa o unosu hrane i vježbanju

U današnje vrijeme, ekstremno je lako voditi računa o oba ova parametra. Iako se nepotrebnim čini zadatak da bilježite svaki zalogaj koji uzmete i svaki korak koji napravite, zapravo je od ogromne koristi. Kada ne vodite računa o ovome, javlja se tendencija da pojedete više nego što vam se čini da ste pojeli, a na taj način vaša dijeta za mršavljenje propada. 

2. NE – Ne očekujte da ćete mršati samo zahvaljujući promjeni kalorijskog unosa

Smanjenje količine hrane koju unesete će vam inicijalno pomoći da počnete da mršavite. Međutim, ako samo umanjite količinu pojedenih kalorija, ne možete očekivati da ćete nastaviti da mršavite, i to za duže vrijeme. Razlog tome je to što će se vaše tijelo naposlijetku prilagoditi novoj količini kalorija, a metabolizam usporiti. Pored snižavanja kalorijskog unosa takođe bi trebalo da redovno vježbate, kako bi sagorijevali više kalorija nego što unesete.

3. DA – Koristite listu za kupovinu

Jeste li primijetili da kada odete u kupovinu bez spiska stvari koje treba kupiti, često kupite ono što zapravo i nijeste željeli a zaboravite stvari koje su vam potrebne? Kada pokušavate da izgubite na težini, jako je važno namirnice kupovati prema spisku. Prethodno spremivši spisak i kupujući isključivo namirnice koje su na njemu, povećavate šanse za dostizanje zacrtanih ciljeva u vezi sa mršavljenjem.

4. NE – Nemojte kupovati i jesti prerađevine sa dodatim šećerom

Jako je primamljivo kupiti u prodavnici gotovo jelo ili upakovanu hranu već spremnu za brzu konzumaciju kasnije. Ipak, većina ove prethodno pripremljene hrane je prepuna hemikalija i dodatog šećera. Umjesto da omogućite svom tijelu da hranu koju pojedete koristi kao pogonsko gorivo, ono je prinuđeno da obrađuje otpadne materije, što zauzvrat usporava mršavljenje.

5. DA – Postavite ciljeve

Kada krenete sa procesom mršavljenja, obično imate na umu određeni cilj kada je u pitanju tjelesna težina. Da bi došli do tog cilja, dobra je ideja ne samo postaviti dugoročne ciljeve, već to učiniti i na kraće staze – na nedjeljnom nivou. To vam daje nešto dostižno na čemu možete raditi, i omogućava vam da vidite napredak na putu ka krajnjem cilju.

6. NE – Nemojte biti opsjednuti ovim procesom

Postoji razlika između fokusiranja na cilj gubljenja na težini i opsjednutosti svakim zalogajem koji pojedete i svakim korakom koji napravite. Postavite cilj i pratite svoj napredak, ali nemojte se izgubiti u toj opsesiji. Živite opušteno i nemojte osjećati krivicu zbog onog kolačića koji ste pojeli juče.

7. DA – Pretražujte internet za sajtovima koji se bave tematikom mršavljenja

Normalno je željeti da izgubite kilograme što je brže i efikasnije moguće. Ponekad pravilna ishrana i redovno vježbanje ne daju rezultate onom brzinom kojom bi ste vi to željeli. Ako vam se čini da stagnirate sa gubitkom kilograma, postoji veliki broj izvora na internetu koji vam mogu pružiti podršku koja vam je potrebna. Primjera radi, Dijetaplus.com je dobar izvor ideja za mršavljenje, sa blogom za podršku koji će vam pomoći oko svih vaših potreba u vezi sa procesom skidanja suvišnih kilograma.

8. NE – Nemojte pokušavati ništa što je opasno.

Internet je prepun ideja o načinima za munjevito brzo gubljenje kilograma. Međutim, mnogi od tih načina mogu biti opasni, a njihovi rezultati privremeni. Najbolji način da se izgube masne naslage, i to trajno, je da se postave realni, kratkoročni ciljevi za koje znate da ih možete ostvariti.

 

(NAPOMENA: Tekst je promotivnog karaktera)

Portal Analitika