Abiznis

TOSČELIK: Zbog nezakonitog zapošljavanja kazna od 5,46 hiljada EUR

Inspekcija rada kaznila je sa 5,46 hiljada EUR Tosčelik Nikšić, zbog nezakonitog zapošljavanja 18 osoba, uvođenja, prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i neadekvatne zaštite na radu.
TOSČELIK:  Zbog nezakonitog zapošljavanja kazna od 5,46 hiljada EUR
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave za inspekcijske poslove, kontrola je sprovedena na osnovu inicijative Sindikalne organizacije Tosčelika i po pojedinačnim zahtjevima zaposlenih, piše Dan.

Oni su naveli da su inspektori za oblast radnih odnosa i zapošljavanja akcenat stavili na kontrolu radnog angažovanja osoba sa zaključenim ugovorima o pružanju usluga, odnosno osoba koje rade bez zaključsnih ugovora o radu, kao i na prekovremeni rad.

„Prilikom kontrole utvrđeno je da je preduzeće angažovao 18 osoba sa kojima prije stupanja na rad nije zaključio ugovor o radu, već ugovor o pružanju usluga, suprotno odredbama Zakona o radu. S tim u vezi, pravnom i odgovornom licu izrečene su novčane kazne od 2,2 hiljade EUR i istovremeno ukazano da u roku od tri dana otkloni nepravilnosti, tako što će zaključiti ugovore o radu na neodređeno vrijeme, ukoliko to zaposleni prihvate, a o preduzetim mjerama u pisanoj formi obavijestiti inspektore“, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori su uvidom u radne liste liste dolazaka i odlazaka sa posla zaposlenih u organizacionim jedinicima Čeličana, Vatrostalno održavanje, Mašinsko održavanje i Elektro održavanje, u period od 1. do 19. maja, utvrdili da je većina zaposlenih radila prekovremeno duže od deset sati sedmično.

Utvrđeno je da je rad duži od punog radnog vremena uveden usmenim putem, a nema dokaza da su zaposlenima u zakonskom roku, najkasnije pet dana nakon obavljenog prekovremenog rada, dostavljene pisane odluke, kako je to propisano u Zakonom o radu, niti je poslodavac obavijestio Inspekciju o uvođenju prekovremenog rada.

Zbog uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, pravnom i odgovornom licu su izrečene novčane kazne od 2,2 hiljade EUR. Preduzeću je usmeno sugerisano da prilikom donošenja odluka o uvođenju prekovremenog rada treba da vodi računa o vremenu njegovog započinjanja i trajanja, kao i o osobama i radnim mjestima na kojima se takav rad uvodi.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da subjekat nadzora plaća uvećanu zaradu na ime prekovremenog rada na način koji je propisan opštim kolektivnim ugovorom.

Tosčelik nije na adekvatan način riješio ni pitanje zaštite i zdravlja na radu zaposlenih. Prilikom inspekcijskog nadzora konstatovano je da su prava, obaveze i odgovornosti zaštite i zdravlja na radu zaposlenih uređena Pravilnikom o zaštiti na radu, ali da on nije usklađen sa Zakona o zaštiti i zdravlju na radu.

„Poslodavac nije donio akt o procjeni rizika za sva radna mjesta koji sadrži skoro sve norme iz ove oblasti, nije utvrdio način i mjere za otklanjanje rizika i nije obezbijedio njihovo sprovođenje. Donesen je program o osposobljavanju za bezbjedan rad zaposlenih, ali nije obavljeno osposobljavanje zaposlenih za bezbjedan rad iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, na propisani način“, saopšteno je iz Uprave.

Inspektori su konstatovali da se u kompaniji obavlja interno osposobljavanje zaposlenih za bezbjedan rad, da su obezbijeđeni periodični zdravstveni pregledi za zaposlene na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, kao i da su radnici kolektivno osigurani od nezgode pri obavljanju redovnog posla.

„Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, jer Tosčelik nije obavio pregled i ispitivanje sredstava za rad i nije donio akt o procjeni rizika, prekršajnim nalozima su izrečene dvije novčane kazne od po 500 EURza pravno lice i dvije od po 30 EUR za odgovorno«, naveli su iz Uprave. 

Portal Analitika