Politika

Medojević: Datum protesta odredićemo 13. jula

Predsjednik Pokreta za promjene i član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević najavio je u izjavi za Pobjedu da će na sjednici glavnih odbora konstituenata DF-a, koja je zakazana za 13. jul u Beranama, najvjerovatnije biti određen tačan datum protesta. Medojević je rekao daje Front završio dvomjesečnu kampanju obilaska crnogorskih gradova tokom koje je održano preko 100 skupova širom Crne Gore. - Pozvaćemo građane na proteste i prelazak na neposrednu demokratiju jer politički sistem ne funkcioniše i DF će stati na čelo narodnog nezadovoljstva. U svakom slučaju, DF preuzima odgovornost - političku, logističku, bezbjednosnu i tehničku za organizaciju protesta. Odredićemo organizacioni odbor kao i predložiti zaključke kojim ćemo sve građane pozvati na proteste - rekao je Medojević za Pobjedu. Lider PzP je rekao daje zaključak dvomjesečne kampanje obilaska gradova da su protesti jedini mehanizam do prelazne vlade, koja bi raspisala fer i poštene izbore.
Medojević: Datum protesta odredićemo 13. jula
Portal AnalitikaIzvor

- U Crnoj Gori je ogromno poli­tičko nepovjerenje na svim ni­voima. Posljednjih mjesec-dva dana postoji ogromno nepo­vjerenje između DPS-a i SDP-a, čak i unutar manjeg koalicionog partnera, koji je bukvalno podijeljena partija. A da ne govorimo o dubokom politič­kom jazu između DPS-a i De­mokratskog fronta kao najja­čeg opozicionog subjekta. Evo čak i Đukanović govori da je vlast i parlamentarna većina nelegitimna zbog različitog glasanja ministara i poslanika SDP-a u Vladi i parlamentu, a i u Izvještaju Evropske komisije navodi se da to nepovjerenje predstavlja glavni politički, a samim tim i glavni integracioni problem u Crnoj Gori-rekao je Medojević.

Medojević je kazao da je DF tokom kampanje dobio podrš­ku svih građana koji su prisu­stvovali tim skupovima i na kojima je objašnjeno stanje u državi.

- Građani su kazali da su spre­mni da se protestima bore za promjene - naveo je on. Medojević je najavio da će 13. jula u Beranama biti usvojeni politički zaključci i proglas ko­jim će se pozvati građani na proteste, kao i navedeno šta su ciljevi i motivi.

- Građani Crne Gore će poslije 13. jula znati zbog čega treba da izađu na ulice i šta je cilj tih protesta i zašto se bore - za­ključio je Medojević.

Upitan da li očekuje podršku ostatka opozicije, Medojević je kazao da će zaključkom pozvati sve da se pridruže protestima. - Za sada vidimo da nije neko raspoloženje za proteste u ostat­ku opozicione strukture, ali da to ne znači da ne postoje visoki funkcioneri i članovi koji će se pridružiti protestima. U ovom trenutku lideri Pozitivne ne pokazuju interesovanje i kazali su da ih ne interesuju protesti, lideri Demosa su napustili Front zbog neslaganja sa protestima, URA stalno očekuje neke kon­struktivne promjene i razgovore sa DPS-om. Treba da vidimo kakav je stav SNP-a jer Aleksandar Damjanović nagovještava da bi se mogao pridružiti protestiima kao i nezavisni poslanik Obrad Gojković - kaže Medojević.

Portal Analitika