Politika

MVPEI: Zajedničkom akcijom saniratii posljedice talasa migracije

Crna Gora izražava zabrinutost zbog najnovijih dešavanja i poziva sve partnere koji djeluju na polju migracija da ostvare neophodnu sinergiju, kako bi bile preduprijeđene dalje negativne posljedice, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.
MVPEI: Zajedničkom akcijom saniratii posljedice talasa migracije
Portal AnalitikaIzvor

Srbija i Makedonija se trenutno suočavaju sa ozbiljnim prilivom migranata.

MVPEI smatra da je potrebno iskoristiti ekspertizu i iskustvo Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kao i drugih aktera na ovom osjetljivom polju kako bi, kroz proces upravljanja migracijama u ovom regionu, bilo obezbijeđeno uvažavanje prava i sloboda svih osoba koje prelaze granice naših država, uz brižljivo i odgovorno djelovanje u pravcu unapređenja bezbjednosti granica.

- U tom smislu, pozivamo sve države Zapadnog Balkana, susjedne, ali i sve druge članice EU, te Evropsku komisiju da, kroz definisanje mjera i ciljeva, obezbijedimo komplementarnost aktivnosti sa standardima EU politike na polju migracija, uz uzajamnu solidarnu odgovornost u odgovoru na transgranične izazove, ističe se u saopštenju.

Crnogorsko predsjedavanje MARRI-jem, kao jedinstvenim regionalnim mehanizmom za koordinaciju aktivnosti na polju migracija, učiniće napor da, u najkraćem roku, sazove ad hoc sastanak na kojem bi bili dogovoreni koraci na planu osnaživanja saradnje izmeđiu učesnica MARRI inicijative i Evropske unije.

-Samo snažnom, strateški orijentisanom, zajedničkom akcijom mogu se spriječiti i sanirati posljedice uvećanih migratornih talasa, čemu će Crna Gora ostati posvećena u cilju obezbjeđivanja socijalne i bezbjednosne stabilnosti u regionalnom i širem evropskom ambijentu, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika