Abiznis

Otkazi za 52 radnika DKP koji su stekli uslove za penziju

Stečajni upravnik Duvanskog kombinata Veselin Raičević uručiće danas otkaze za 52 radnika tog preduzeća, koji su po dopunjenom Zakonu o PIO, koji je na snazi do 1. jula, stekli uslove za odlazak u penziju, saznaje „Dan” iz više izvora.
Otkazi za 52 radnika DKP koji su stekli uslove za penziju
Portal AnalitikaIzvor

Dopuna Zakona o PIO predviđa da pravo na starosnu penziju mogu da ostvare radnici preduzeća koja su bila u državnom vlasništvu, a u koje je uveden stečaj, uz uslov da imaju 30 godina radnog staža, za muškarce, odnosno 25 godina staža za žene.

Rješenja o prestanku radnog odnosa dobiće radnici koji su se u ranijem periodu prijavili za dobrovoljni odlazak iz preduzeća.

Radi se o smanjenju broja zaposlenih u susret privatizaciji Novog duvanskog kombinata, ali i likvidaciji DKP-a, koja je gotovo izvjesna, nakon što je advokat iz Podgorice Dragan Kovačević zbog kršenja plana reogranizacije podnio zahtjev za uvođenje klasičnog stečaja u to preduzeće, odnosno likvidaciju, o čemu će stečajni sudija Miodrag Anđelić, nakon što je po toj tužbi zaključio glavnu raspravu 17. juna, odlučiti u zakonskom roku od 30 dana.

Kovačević, kojem je stečajna uprava priznala ukupno 120 hiljada eura potraživanja, podnio je zahtjev za uvođenje klasičnog stečaja zbog 48 hiljada eura, koliko mu je DKP ostao dužan, dok mu je ostatak isplaćen tokom četvorogodišnjeg plana reorganizacije koji je na snazi od 2010. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, ovih dana se očekuje da Vlada radnicima DKP-a odobri sredstva za povezivanje radnog staža u ukupnom iznosu od 1,2 miliona eura.

 

Portal Analitika