Društvo

AMFILOHIJE: Bez duhovnog i moralnog preporoda nema budućnosti Crne Gore

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Arhiepiskop mihalovsko-košicki Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja Gospoin Georgije osveštali su 21. juna obnovljenu crkvu Vaznesenja Gospodnjeg na Kržanji u Kučima i u njoj sa sveštenstvom služili Svetu arhijerejsku liturgiju.
AMFILOHIJE: Bez duhovnog i moralnog preporoda nema budućnosti Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit Amfilohije je u čin čteca rukoproizveo svršenog cetinjskog bogoslovca Luku Pavićevića.
Nakon pričešća vjernih hram je ophodila litija, a onda je blagosiljan slavski kolač i služen pomen upokojenim ktitorima, osnivačima i dobrotvorima ovoga svetoga hrama.
Mitropolit Amflohije je rekao da su preci današnjih Kuča držali do duhovnih pitanja, do morala i da nijesu dozvoljavali da materijalno prevagne nad duhovnim.
„Čovjek nije samo tjelesno, već i duhovno biće. Vjera je temelj bića, i kada se ona obnavlja, obnavlja se i moral, ali i naša nada i ljubav. I to ne obična, ljudska, samoživa ljubav, već Božja, Hristova ljubav koja se žrtvuje bez ostatka“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.
On je rekao da svesti napredak jednog naroda i države samo na materijalno nije dostojno istinskih ljudi.
„To nije dostojno Crnogoraca, Srba, čovjeka kao ljudskog bića. Savremeni čovjek je vrlo često zaslijepljen i zatrovan različitim bezbožnim ideologijama koje truju ljudske duše. Kao što je govorio jedan moj ujak, onda je sve podređeno debelom crijevu. Debelo crijevo je danas postalo bog i gospod ove Evrope i Amerike kojoj stremimo. A hoće da postane i naš bog i gospod. Tako i biva ako je samo bitna ekonomija, ako je čovjek samo homo ekonomikus – rekao je Amfilohije, prenosi portal mitropolije.
On je naglasio da bez duhovnog i moralnog preporoda nema budućnosti Crne Gore, te da zbog toga borba političara za ekonomsko unapređenje ne mora nužno voditi dobru.
„Juče smo slušali na ovom kongresu DPS-a osnovne njene programe, i dobri su ti programi, kao i drugih stranaka i svih onih koji brinu. Međutim, ako se na to svodi djelovanje i političara i društvenih radnika i svih nas, nema tu onda ni sreće ni budućnosti. To nije bio duh Crne Gore, ovog naroda koji ovdje živi vjekovima“, rekao je mitropolit Amfilohije.
Potom su sabrane pozdravili vladika Georgije i dr Veso Milić, predsjednik Crkvenog odbora Kržanja.
Sabor je završen trpezom hrišćanske ljubavi sa kulturno-umjetničkim programom.

Portal Analitika