Abiznis

Generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai posjetio Luštica Bay

Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Taleb Rifai, posjetio je juče novi turistički grad Luštica Bay, čime je započeo boravak u Crnoj Gori gdje će otvoriti dvodnevnu „Drugu konferenciju o destinacijskom menadžmentu područja Mediterana“ koja će u organizaciji UNWTO početi 22. juna u Budvi.
Generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai posjetio Luštica Bay
Portal AnalitikaIzvor

Rifai je razgovarao sa izvršnim direktorom kompanije, Darenom Gibsonom /Darren Gibson/ a menadžment kompanije Luštica Development AD, koja će u novi turistički centar na Jadranu investirati 1,1 milijardu eura, predstavio je visokom zvaničniku UN Master plan budućeg kompleksa. Lu[tica Bay će imati sa sedam hotela, dvije marine, profesionalni golf teren sa 18 rupa, više od 1000 stanova, 500 vila kao i sportske sadržaje, i druge objektime neophodne za funkcionisanje grada kao otvorene i dostupne zajednice tokom cijele godine.

„Luštica Bay je jedan od najambicioznijih projekata u crnogorskom turizmu i među najvećim greenfield investicijama u ovom dijelu Evrope. Crna Gora je jedno od najbrže rastućih turističkih destinacija u jugoistočnoj Evropi, a grad Luštica Bay će zasigurno doprinijeti ne samo razvoju i napretku lokalne zajednice u Tivtu već će i uticati na unapređenje ekonomije Crne Gore, povećanje povjerenja investitora i generisanje novih projekata“, rekao je Gibson.

Direktor planiranja i razvoja Luštica Development Omar Farid, podsjetio je da je inspiracija za arhitekturu Luštica Bay pronađena u tradicionalnoj arhitekturi crnogorskog primorja.

„Tokom gradnje se poštuju najviši ekološki standardi, naime Luštica Bay je prvi registrovani LEED projekat za dom u Evropi, pri čemu održivost čini srž planiranja i razvoja projekta. Master plan Luštica Bay prije tri godine je dobio Nagradu izuzetnosti u oblasti planiranja i dizajna, koju dodjeljuje Američko društvo pejzažnih arhitekata (ASLA)“, rekao je Farid.  

Visokom UN zvaničniku je predstavljen i koncept restauracije ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koji predviđa obnavljanje tvrđave i njeno pretvaranje u hotel i muzej, kao jedinstven spoj istorije, kulture i turizma čime će Crna Gora dobiti jedinstven turistički proizvod.

Kompanija Orascom Development Holding, većinski vlasnik Luštica Development, potpisala je sa Vladom Crne Gore Ugovor o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, o kojem tek treba da se izjasni Skupština Crne Gore.

 

Portal Analitika