Društvo

Pažin-Hrebičkova: OEBS nastavlja sa podrškom Ministarstvu pravde

Kancelarija misije OEBS u Crnoj Gori nastaviće da podržava Ministarstvo pravde u sprovođenju ključnih politika iz ovog resora i u 2016. godini, imajući u vidu intenzivnu uspješnu saradnju do sada, saopštila je ambasador Janina Hrebičkova, šefica Kancelarije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju za Crnu Goru, na sastanku sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, održanom danas u Kabinetu ministra.
Pažin-Hrebičkova: OEBS nastavlja sa podrškom Ministarstvu pravde
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Povod za susret ministra i ambasadorke jesu šire konsultacije predstavnika OEBS-a sa predstavnicima institucija Crne Gore u cilju osmišljavanja aktivnosti OEBS za sljedeću budžetsku godinu kao i za naredni srednjeročni period.

Ministar Pažin je zahvalio Misiji OEBS na visokom stepenu partnerstva koji ova Misija ostvaruje sa crnogorskim institucijama u dijelu jačanja institucionalnih kapaciteta u cilju što snažnije implementacije programskih politika, posebno se osvrćući na podršku koju misija OEBS pruža Ministarstvu pravde u reformi pravosuđa i snaženju vladavine prava.

Ambasadorka Hrebičkova upoznala je ministra da će Kancelarija OEBS u narednom periodu, vođena idejom da država domaćin ostvari optimalne benefite od djelovanja Misije, a u saradnji sa institucijama sistema, posebnu pažnju usmjeriti na podršku reformskim procesima, zaštiti i promociji temeljnih prava, te daljem jačanju transparentnosti, odgovornosti i djelotvornosti institucija.

Ministar Pažin je upoznao ambasadorku sa ključnim programima Ministarstva za ovu godinu i projekcijama za sljedeću, a prepoznate su oblasti u kojima je zajednički konstatovana potreba dalje podrške OEBS-a poput jačanja kapaciteta za primjenu Zakonika o krivičnom postupku naročito u dijelu koji se odnosi na nove pravne institute, obuka svih karika u sistemu rada Specijalnog državnog tužilaštva, nastavka podrške na jačanju javne izvršiteljske službe, te daljeg promovisanja institutā besplatne pravne pomoći i medijacije.

Portal Analitika