Svijet

Skupovi podrške Grčkoj širom Evrope

Oko 3.500 ljudi u Briselu i oko 350 u Amsterdamu okupilo se u znak solidarnosti sa Grčkom, dan uoči ključnog samita zvaničnika eurozone.
Skupovi podrške Grčkoj širom Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Okupljenima u Amsterdamu na trgu Dam obratio se poslanik Sirize, poznati grčki ljevičar i pisac Manolis Glezos, koji je pozvao kreditore da Grčkoj daju još godinu dana da riješi krizu sa dugovima, prenosi Tanjug.

"Ovu krizu je izazvao finansijski sektor, a ne grčki narod. Finansijski sektor je taj koji mora da plati, a ne grčki narod", naglasio je 92. godišnji Glezos, heroj grčkog pokreta otpora protiv nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Neki od prisutnih su mahali grčkim zastavama, a drugi su nosili transparente sa natpisom "Dosta je štednje EU" i "Zaustaviti ucjene EU".

Organizator skupa u Briselu Sebastijan Franko izjavio je belgijskoj nacionalnoj televiziji da mjere štednje nisu odgovor na probleme Grčke.

"Mjere štednje ne daju rezultate, njima se smanjuju primanja siromašnih na ime naknade za kreditore koji nastavljaju da se bogate", istakao je Franko.

Slični skupovi održani su juče u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, gdje su okupljeni izrazili solidarnost sa migrantima u Evropi i Grčkoj.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika