Politika

SNP: Primarna zdravstvena zaštita mora biti efikasnija i kvalitetnija

Odbor SNP Glavnog grada ukazuje da primarna zdravstvena zaštita u Podgorici mora biti organizovanija, efikasnija i kvalitetnija, jer je zdravlje građana jedan od najvažnijih segmenata svakog društva.
SNP: Primarna zdravstvena zaštita mora biti efikasnija i kvalitetnija
Portal AnalitikaIzvor

„Primarna zdravstvena zaštita treba da zbrine preko 90 odsto potreba stanovništva, a Odbor SNP Glavnog grada ovih dana dobija sve više pritužbi građana na loše funkcionisanje „Call centra“ u Domu zdravlja Podgorica, koji bi trebalo da predstavlja prvi i osnovni korak ka odlasku kod izabranog ljekara. Građani kao razloge za slabo funkcionisanje „Call centra“ navode neažurnost i nezainteresovanost odgovornih u Centru da blagovremeno reaguju na pozive pacijenata od kojih su neki urgentni. Takođe, građanima smeta što prilikom dolaska u Dom zdravlja ne mogu zakazati pregled kod izabranog ljekara ukoliko isti nije u smjeni u kojoj je pacijent i došao. Pacijenti se vraćaju sa šaltera i moraju doći u drugu smjenu, što prilično teško pada onima koji dolaze iz udaljenijih mjesta“, saopštio je potpredsjednik Odbora SNP Glavnog grada Spasoje Papić.

Istakao je da nije dovoljno samo tehnički riješiti problem „nejavljanja“ na 19816 na način da ukoliko je operater zauzet, građani će sa zvučnog automata dobiti informaciju o tome, već je potrebno da se neko kasnije i javi, ili što je još efikasnije pozove broj koji ih je u međuvremenu kontaktirao.

„Poznato nam je da zdravstveni sistem funkcioniše u velikoj materijalnoj oskudici i da je vidljiva nestašica određenih ljekova i medicinskih pomagala. Domovi zdravlja i bolnice djeluju zapušteno, pa je uz veoma niska primanja zdavstvenih radnika prisutan i ozbiljan problem u organizaciji i koordinaciji zdravstvenog sistema. Odbor SNP Glavnog grada će u narednom periodu preko svog Poslaničkog kluba, u skladu sa zakonskim mogućnostima po članu 50 Poslovnika Skupštine Crne Gore, tražiti odgovor od Ministarstva zdravlja, koliko je po pritužbi građana od 2011. godine, od kad i postoji funkcija Zaštitnika prava pacijenata, podneseno i riješeno prigovora i, na šta su se konkretno prigovori odnosili“, najavio je Papić.

Podsjeća da  Zakon o pravima pacijenata propisuje da pacijent, kome je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno nije zadovoljan zdravstvenom uslugom ili postupkom zdravstvenog ili drugog radnika, može podnijeti prigovor direktoru JZU ili Zaštitniku prava pacijenata.

„Tek po prigovoru pacijenta direktor ili Zaštitnik prava pacijenata odmah, a najkasnije u roku od tri dana od podnošenja prigovora, utvrđuje sve okolnosti i bitne činjenice u vezi sa navodima iznijetim u prigovoru i o tome obavještava podnosioca prigovora. Odbor Glavnog grada SNP apeluje da se mora svakodnevno raditi na preuzimanju aktivne uloge Zaštitnika prava pacijenata na medijskom popularisanju značaja kada je informisanost pacijenata u pitanju, samom značaju prigovora, kao i upoznavanju svih građana sa pravima pacijenata. Samo pacijent koji je dobro informisan zna na koji način može efektivno učestvovati u ostvarivanju svojih prava, samim tim i podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga.  Imajući u vidu izuzetno loše ekonomsko stanje većine građana u Crnoj Gori, pa i samih zdravstvenih radnika, zdravstveni sistem ipak opstaje najviše zahvaljujući entuzijazmu i velikim naporima ljudi koji prednjače u poslu i daju primjer svojim zalaganjem i posvećenošću ovoj humanoj profesiji. Vrijeme je da u Crnoj Gori, kao odgovornoj državi, počnemo da ulažemo u život i da radimo u interesu zdravlja nacije“, rekao je Papić.

Portal Analitika