Politika

SDP: Obaveza parlamenta je da još više kontroliše Vladu

Crnogorsku i evropsku javnost bi trebalo da zabrinu sve češća nastojanja predstavnika Vlade kojim se traži da Skupština krši odredbe člana 11. Ustava o podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Zakonodavnu vlast vrši Skupština, izvršnu vlast vrši Vlada, a sudsku sud. Odnos vlasti počiva na ravnoteži i međusobnoj kontroli, saopšteno je Portalu Analitika iz medijskog pula Socijaldemokratske partije.
SDP: Obaveza parlamenta je da još više kontroliše Vladu
Portal AnalitikaIzvor

„Obaveza Skupštine, po Ustavu, ali i u svim obavezama euroatlanskih integracija, je da još više kontroliše Vladu Crne Gore. U svim izvještajima Evropske komisije se u dijelu političkih kriterijuma insistira na daljem jačanju kontrolne uloge parlamenta. Takođe, u izvještajima Evropske komisije nema ni pomena o problemima parlamentarne diktature, već se parlament ističe kao institucija koja najbrže napreduje u evropskim integracijama“, ističe se u saopštenju SDP-a.

Kako se dodaje, euroatlantski partneri insistiraju u integracionom procesu na dijalogu vlasti i opozicije u parlamentu.

„Da nije bilo tog dijaloga, zahvaljujući kojem smo usvojili važne zakone pa i ustavne amandmane dvotrećinskom većinom, danas ne bismo bili u pregovorima sa EU i regionalni lider u integracijama. SDP-u ne smeta kada koalicioni partner vodi taj dijalog ili recimo glasa zajedno sa opozicijom između ostalog protiv odluke Ustavnog suda i ukida crnogorski jezik kao naziv nastavnog programa. Ustav Crne Gore,kao i svi drugi demokratski ustavi, obavezuje poslanika da se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju. Jasno je da niko ne smije naređivati poslaniku kako da glasa, pa ni Vlada, jer bi to vodilo u samovlašće jedne grane vlasti. U suprotnom, trebalo bi ukinuti parlament što bi bio kraj demokratije i početak prave diktature“, navedeno je u saopštenju.  

Naglašava se da Vlada nema problem sa tzv. „parlamentarnom diktaturom", nego sa osnovnim principima demokratije u svim zemljama euroatlanstkog prostora.

„Žao nam je da treba javno voditi raspravu o abecedi demokratije. Učenje demokratije je uvijek naporan proces, ali se bar od Vlade očekuje da poznaje osnovne odredbe Ustava i principe demokratije“, zaključuje se u saopštenju SDP-a.

Portal Analitika