Politika

Đukanović ostaje na čelu DPS-a, Marković zamjenik, Marović predsjednik Savjeta

Dosadašnji lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izabran je ponovo za predsjednika te stranke na sedmom Kongresu, koji je održan danas u Podgorici.
Đukanović ostaje na čelu DPS-a, Marković zamjenik, Marović predsjednik Savjeta
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Duško Marković je izabran za zamjenika predsjednika DPS-a a Svetozar Marović je, jednoglasno, izabran za predsjednika Političkog savjeta stranke. Đukanović je na mjesto predsjednika izabran sa 442 glasa za dok je jedan listić bio nevažeći, protiv izbora Markovića glasao jedan delegat.

Đukanović  je nakon Kongresa novinarima kazao da je sedmi Kongres te stranke pokazao kompaktnost DPS-a i ocijnio da je izborna procedura na Kongresu protekla u demokratskoj kulturi i da su rezultat toga respektabilan Glavni odbor, kao i ostali organi DPS-a. On je  kazao da  ne vidi potrebu za nekom većom pričom jer je sve bilo očekivano.

Komentarisući reforme u DPS -u, predsjednik DPS-a je istakao da uspješne partije imaju manje razloga da čeprkaju po svojoj organizaciji.

- Ipak smo odlučili da uvedemo promjene kako bi odgovornost bila veća. Logično je bilo i uvođenje Političkog savjeta partije. Možda promjene nijesu senzacionalne. Ali ne osjećamo potrebu za takvim izmjenama - rekao je Đukanović novinarima nakon Kongresa DPS-a.

On je naglasio da je ovo bio redovni Kongres partije, te da su tokom priprema za najvažniji skup partije procijenili  da je vrijeme za dvije novine.

- To je umjesto popredsjednika uvođenje zamjenika partije, te konstituisanje Političkog savjeta. Mislimo da je dosadašnji model organizacije pokazao uspjeh, a ovo su pažljive dogradnje naše organizacije - pojasnio je predsjednik DPS-a.milonakon

Komentarišući izbor Duška Markovića za zamjenika predsjednika Đukanović je kazao da  je riječ o osobi koja je dugo u DPS-u i ima veliko iskustvo u radu partije.

- Marković je dao važan pečat uspjesima DPS – a i može da pruži  dragocjen doprinos budućim uspjesima partije - kazao je Đukanović.

Samostalno na izbore: Đukanović je, odgovarajući na pitanja novinara,  kazao da je realno da će vladajuća koalicija nastaviti da radi i da će tako ući u 2016. godinu.

- Imamo redovne izbore u 2016. godini i nije najmudrije sad da pričamo kako će ko nastupiti na izborima. Mi u DPS-u smo zastupnici da svako treba da samostalno izađe na izbore i da se na osnovu tog rejtinga konstituiše vlast. Trenutno na osnovu odnosa u koaliciji smatramo da treba svako sam da izmjeri svoj legitimitet. Ali DPS je spremna da izađe sama na izbore i da dokaže da je najjača partija - poručio je Đukanović.

On je naveo da se DPS za to zalagala i u nekim ranijim izbornim ciklusima, i “nažalost, razlozi nekih političkih realnosti su navodili na to da nastupimo koaliciono”.

- Mi smo i danas apsolutno spremni i mislim da nam to može biti valjan odgovor na izvjesnu konfuzuju i nedoumice koje su se možda pojačale u posljednjem periodu političkog života u Crnoj Gori - rekao je Đukanović. On je rekao i da se može očekivati da ubrzo bude izabran direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Na pitanje da prokomentariše današnju inicijativu oko Sutorine, u Bosni i Hercegovini kojom se predlaže da međunarodna komisija procijeni to pitanje, Đukanović je kazao da je to razuman stav.

- To nas, posebno u balkanskom istorijskom kontekstu, mora radostiti - poručio je Đukanović.

Novinari su novoizabranog predsjednika Političkog savjeta DPS-a, Svetozara Marovića, pitali o stavu partije prema odnosu dvije crkve, kao i da li se to pitanje uređuje programom, na što je on istakao da DPS ne želi da uređuje to pitanje, ukazujući da se pridržavaju odvojenosti crkve od države.

- Ne želimo da organizujemo, ni da uređujemo nijednu vjersku zajednicu u državi - kazao je on.

Međutim, kako je naveo, željeli su programski da istaknu da im je stalo da se “ljudi na svim pitanjima, pa i na pitanjima vjere, pokušaju približiti i objediniti”.

 

foto: D. Malidžan

 

Portal Analitika