Kultura

Četvoročasovni program za otvaranje XXIX Grad teatra

Ovogodišnji XXIX Grad teatar biće večeras otvoren programom na više lokacija, objedinjenih motom festivala " Ko je ovdje toliki varvarin da ne želi biti Rimljanin?", a prvi je izložba u Modernoj galeriji Budva od 20 časova.
Četvoročasovni program za otvaranje XXIX Grad teatra
Portal AnalitikaIzvor

U tom prostoru likovnoj publici će se predstaviti japanski umjetnik Kazumase Muzakami, reljefima i skulpturama pod nazivom "Cvijet je cvijet je... cvijet...". Rođen 1958. godine u Ariti, u Japanu, on je 1992. diplomirao na Akademiji lijepih umjetnosti u Milanu, gdje danas živi i radi.

- On ostvaruje svoje oblike u stilizovanim znakovima, pri čemu je efekat monumentalan, čak i na nevjerovatno malim dimenzijama. Njegova igra bojom je naizgled proizvoljna, nekonvencionalna i zasniva se na interaktivnoj logici boja, kontrasta i harmonije. Mizokami strastveno, ali nikad nametljivo, povezuje civilizacije, prošlost i sadašnjost, opuštenu igru i neprevaziđeno majstorstvo - navodi se u katalogu izložbe kojom se ovaj autor prvi put predstavlja u Crnoj Gori.

Sat kasnije, nobelovac Mario Vargas Ljosa zvanično će otvoriti XIX Grad teatar i III Mediteranski salon knjiga. Program će biti nastavljen njegovom književnom večeri u konferencijskoj sali Hotela "Avala", čiji će moderator biti Ksenija Popović. Gostovanje u Budvi dio je njegovog prvog zvaničnog boravka u Crnoj Gori, koje je organizovao njegov izdavač, Nova knjiga. Simpozijum posvećen njegovom djelu, pod nazivom "Književni plamen Vargasa Ljose", biće sjutra organizovan u Hotelu "Splendid" od 11 časova.

Komad "Vesela igra" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, biće igrana na sceni između crkava od 22.30 časova. Riječ je o djelu pisca ranog njemačkom romantizma Hajnriha fon Klajsta, koje je režirao Igor Vuk Torbica. Prevod teksta uradili su Boško Petrović i Maja Matić, scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Jelisaveta Tatić-Čuturilo, dramaturg Tamara Bijelić, aranžer muzike i muzički saradnik Marko Marić, a koreografiju i scenski pokret uradila je Staša Zurovac. U predstavi igraju Nebojša Glogovac, Svetozar Cvetković, Vladica Milosavljević, Ljubomir Bandović, Marko Baćović, Jovana Gavrilović, Marko Janketić i Lazar Đukić.

Portal Analitika