Politika

Priča o neutralnosti: Pokušaj da se Crna Gora stavi pod skute Rusije

– Iza priče o neutralnosti krije se pokušaj da Crnu Goru stave pod skute Rusije. Ako Rusija nekome garantuje neutralnost onda je to zemlja koja se već svrstala protiv drugih. Ipak, raspoloženje u državama Balkana je proevropsko i transatlantsko, a Moskva je daleko - ocijenili su sagovornici Pobjede reagujući na izjavu lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji se zalaže za neutralnost Crne Gore koju bi garantovala Rusija.
Priča o neutralnosti: Pokušaj da se Crna Gora stavi pod skute Rusije
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić ocijenio je da je izjava lidera NOVE u osnovi besmislena, jer govori o tome „da budete neutralni, a da vam neko drugi garantuje bezbjednost“.

 - Ne postoji mogućnost da Crna Gora bude neutralna u ovom vremenu i u svojoj geostrateškoj poziciji. Sama činjenica da bi Rusija garantovala bezbjednost na neki način razotkriva osnovne motive gospodina Mandića, a to je pokušaj da Crnu Goru stavi pod skute Rusije – kaže Sekulić.

On smatra da se „iza maske o priči o neutralnosti krije perfidna igra kako bi Crna Gora postala dio ruske interesne sfere“.

Čini mi se da ova izjava gospodina Mandića na najbolji način govori o tome da protivnici uključenja Crne Gore NATO-u pokušavaju da pod maskom, neutralnosti stave Crnu Goru pod kontrolu Rusije – ističe Sekulić.

Gubi smisao

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da  neutralnost gubi smisao ako je garantuje neka velika sila. – Istorijski je potvrđeno da neutralnost ima smisla dok imate jaku sopstvenu odbranu, zatim neke političke specifičnosti koje vas dovode u situaciju da drugi prihvataju vašu neutralnost, a koju ste proglasili kao prihvatljivo rješenje, vrijedno poštovanja. Crna Gora sama po sebi ne može da bude neutralna, jer su resursi s kojima raspolaže u odbrambenom planu premaleni, nema poseban politički značaj, a onog trenutka kad se neko pozove da garantuje neutralnost jedne zemlje, to je kraj priče o neutralnosti – smatra Radić.

           Ako Rusija nekome garantuje neutralnost onda je, kaže on, to zemlja koja se već svrstala protiv drugih. Rusija ne može da drži pod uticajem Crnu Goru, jer je ona fizički, politički i ekonomski locirana na Zapadnom Balkanu koji je već obuhvaćen članstvom u NATO ili su to zemlje koje su izrazile želju da budu u tom savezu ili su kao Srbija formalno neutralne, ali vidljivo nastoje da ostvare što bolju saradnju sa NATO-om – ističe Radić.

Nova metoda

Izvršni direktor NVO Alfa centar Aleksandar Dedović ocjenjuje da je neutralnost kompleksno pitanje, pri čemu dodaje da ne bi „licitirao tezom ko je u stanju da istu nekome garantuje“.

Članstvo u Savezu dvadeset i osam zemalja garantuje bezbjednost na duži rok i sposobnost efikasne odbrane i od grupe dobro naoružanih lovaca. Daleko je Moskva – smatra Dedović.

Očigledno je, kaže, da je nova politička metoda Rusije prepoznata i od strane domaćih političkih struktura.

Zaustaviti širenje NATO-a na istok, preko iniciranja vojnog neutraliteta kod „bivših saveznika“ je strategija koja je, između ostalog, kulminirala i agresijom na Ukrajinu.  Rezultati širenja ruske politike vojne neutralnosti vidljivi su u Moldaviji i Gruziji – podsjeća Dedović.On ističe da je raspoloženje u Srbiji, Crnoj Gori, ali i u drugim postkomunističkim državama Balkana  proevropsko i transatlantsko. Slovenija, Hrvatska i Albanija su odavno pod kišobranom Alijanse i to u Rusiji niko ne dovodi u pitanje – poručuje on.
 

 Rusija priznala neutralnost Ukrajine, a onda anektirala Krim

Budimpeštanskim memorandumom iz 1994.godine zemlje potpisnice - RusijaSjedinjene Američke DržaveUjedinjeno Kraljevstvo obavezale su se da neće prijetnjama ili upotrebom sile raditi ništa protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Ukrajine.

Sa druge strane Ukrajina se obavezala da će ukloniti svo nuklearno oružje iz sovjetskih vremena sa svojih teritorija, i prebaciti ga u Rusiju na razgradnju i uništenje.

Rusija je suštinski ovim memorandumom priznala neutralnost Ukrajine, ali je ipak prošle godine anektirala Krim. (Pobjeda)

 

Portal Analitika