Crna hronika

Raspisana potjernica za Duškom Šarićem

Italijanski pravosudni organi raspisali su potjernicu za Pljevljakom Duškom Šarićem, zbog stvaranja kriminalne organizacije i stavljanja u promet opojnih droga, piše Dan.
Raspisana potjernica za Duškom Šarićem
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Više okrivljenih u postupku koji se vodi u Milanu pomenulo je mlađeg Šarića u svojim iskazima vezanim za krivična djela koja su počinjena na teritoriji te zemlje. Protiv Duška Šarića je vođena istraga za šverc kokaina u Italiji, a taj predmet je bio ustupljen Crnoj Gori i on je oslobođen krivične odgovornosti.

- Više okrivljenih u postupku koji se vodi u Italiji pomenulo je mlađeg Šarića kao lice koje ima veze sa trgovinom narkoticima. Protiv njega je vođena istraga i suđeno mu je pod optužbom da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije, ali je oslobođen odgovornosti. Međutim, Italija je aktivirala potjernicu - kazao je sagovornik Dana.

Šarićev advokat Borivoje Đukanović kazao je da je već zakazao sastanak u Milanu na kojem će tražiti da se optužnica povuče.     

„Moja advokatska kancelarija preduzela je konkretne aktivnosti i u tom smislu je zakazan sastanak u Milanu na kojem ću tražiti da potjernica protiv Duška Šarića bude stavljena van snage. Nijedna norma međunarodnog prava ne može opravdati aktiviranje te potjernice. Očekujem da će ti u svemu utemeljeni argumenti biti uvaženi i da će epilog ovog sastanka biti da Stavljanje van snage predmetne potjernice, to jest da će ona biti povučena iz sistema Interpola“, rekao je Đukanović za Dan.

Krivični postupak protiv okrivljenog Duška Šarića pokrenut je od strane specijalnog tužioca Crne Gore po zahtjevu-zamolnici zamjenika republičkog tužioca Italije iz Milana Marija Venditija.

„Radi se o zamolnici od 16.11.2010. godine na osnovu koje je crnogorsko tužilaštvo zasnovalo procesni legitimitet za pokretanje krivičnog postupka protiv Šarića zbog dva krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Bitno je istaći da postoji i objektivni i subjektivni identitet, što znači da je protiv okrivljenog Šarića za iste radnje, činjenice i dokaze pokrenut postupak zbog ova dva krivična djela pred Višim sudom u Bijelom Polju. Kao što je javnosti poznato, taj sud je oslobodio Šarića za ta krivična djela i ta presuda je pravosnažna“, pojašnjava Đukanović.

Prema njegovim riječima, pominjanje ponovnog suđenja u Italiji bilo bi potpuno suprotno odredbama iz člana 35 Evropske konvencije o prenosu postupka u krivičnim strarima, što Italija kao članica Savjeta Evrope i potpisnica te konvencije sigurno neće dozvoliti.

Na osnovu potjernice Ingerpola u Rimu, crnogorska policija je u novembru 2010. godine uhapsila Duška Šarića, Vitomira Bajića i Srpka Klisuru. Šariću je suđeno u Crnoj Gori, dok su Klisura i Bajić, koji je kasnije izvršio samoubistvo u zatvoru, izručeni Italiji.

Italija je sumnjičila Duška Šarića da je sa bratom Darkom, Milanom Milovcem, zvanim Cigla, i Nikolom Dimitrijevićem, zvanim Džoni, u prvoj polovini januara 2009. godine u italijanskom gradu Livinjo ugovarao nabavku, skladištenje i prevoz 225 kilograma kokaina.

Apelacioni sud je kasnije oslobodio Šarića optužbi da je izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. 

foto: novosti.rs

Portal Analitika