Društvo

Kako je najmlađa crnogorska misica sama pogasila reflektore

Ana Pejović Lulgjuraj imala je nepunih 17 kada je proglašena najljepšom Crnogorkom. Uslijedile su revije, angažmani sa nekim velikim modnim kućama, kao što je Chanel, naslovnice mnogih časopisa… Frenetični život zamijenila je mirnijim nakon udaje za ulcinjskog pjevača Adriana Lulgjuraja sa kojim ima dječaka i djevojčicu
Kako je najmlađa crnogorska misica sama pogasila reflektore
Portal AnalitikaIzvor

Baranka Ana Pejović Lulgjuraj postala je mis Crne Gore 2000. godine, kada je imala 16 godina i 11 mjeseci, čime je postavila rekord kao najmlađa naša ljepotica svih vremena.

Uslijedile su naslovnice, modne revije, editorijali, ali je sve ostavila kada se odlučila da završi fakultet, a potom i da se uda i podiže djecu. Danas kaže kako je to fina priča iz prošlosti, ali da se izuzetno raduje novom životu i uživa u ulozi majke.

misrevihaok

“Počelo je tako što me mama upisala u Školu manekenstva u petom razredu osnovne škole, jer sam, po njenom mišljenju, imala ružan hod. Pomislila je da je to najbolje rješenje kako bih naučila pravilno držanje tijela. Ipak si djevojčica, govorila je”, sjeća se Pejović Lulgjuraj u razgovoru za Portal Analitika.

Sve je dobilo ozbiljniju notu kada je 1999. godine agencija “Ellite Model Look” prvi put došla u Crnu Goru u potrazi za “Ellitovim licem godine”. Pobijedila je danas najpoznatija crnogorska manekenka Marija Vujović, a petnaestogodišnja Ana osvojila je četvrto mjesto i angažman u Italiji kao zaštitno lice poznate kozmetičke kuće.

“Počela sam sa kursom koji je trajao tri mjeseca. Međutim, u međuvremenu sam dobila ugovor na kome je pisalo da u Italiji moram biti od tri do pet godina, pa se to mojim roditeljima nije svidjelo, s obzirom da sam bila još dijete, a oni nisu mogli da me prate jer su imali poslove u Crnoj Gori. Bila sam ljuta na njih, durila se, ali sada shvatam kako nisu bili u situaciji da idu sa mnom, nije se moglo”, kaže Ana.

mislentaok

Vrtoglavi uspon: Nakon godinu i po dana, uslijedio je izbor za Miss Crne Gore, prvi nakon desetogodišnje pauze. I mjesto održavanja takmičenja je bilo idealno - njen grad. “Vidjela sam reklamu na televiziji, i nisam bila puno zainteresovana, smatrala sam i da nemam velike šanse, ali su me drugi nagovorili. Bila sam premlada, nepunih 17 godina. Kada su na kraju izgovorili moje ime, milion stvari mi je prošlo kroz glavu. Sjećam se da sam čula moju babu i mamu kako vrište iz publike”, sjeća se Ana.

Naredna stepenica bio je izbor za Miss Jugoslavije, ali su za to bile potrebne pripreme: “Poveli su me za Grčku, radila sam revije za njihove poznate dizajnere, imala svaki dan slikanje, uz dijete, jake treninge, školu glume, bontona i pravilnog držanja tijela, bilo je jako naporno. Sam izbor za Miss Jugoslavije je protekao jako dobro, dobila sam titulu najfotogeničnije, pa su relativno brzo uslijedili pozivi za naslovnice”.

missirenaok

Anin menadžer Aleksandar Dado Jovanović je predložio da napusti “Ellite” i pređe u “Fox”, što joj je donijelo naslovne strane i editorijale za tzv. porodične časopise, “Praktiku”, “Bazar”... Dugo je radila sa fotografom koji se proslavio izradom muzičkih spotova, Dejanom Milićevićem: “Bilo je to baš čudno iskustvo, jer sam pozirala sa djecom - pravili su od mene majku, a imala sam samo 17 godina. Doduše, bio je to dobro plaćeni angažman”.

Imala je Ana ugovor sa “Scandinavia Fashion show”, radila za “Liscu” i “Chanel”,  pa kataloge, bilborde, revije i sajmove kozmetike, editorijale za strano tržište, bila je hostesa na televizijama u emisijama zabavnog karaktera...

Učestvovala je i u izboru za Miss Sirene of the World 2005. i tamo ponijela titulu Miss Photogenic of the World, bila zaštitno lice “Stolichnaya” votke i beogradskog dizajnera Milana St. Markovića...

miselitok

Desetka sa studija: A onda se bivša Miss Crne Gore okrenula studiranju, pokušavajući da pomiri posao i fakultet. Išlo je teško, pa se odlučila za ovo drugo i završila Visoku školu strukovnih studija, odsjek finansije u Beogradu, sa prosječnom ocjenom – 10!

Posljednju reviju je odradila u Ulcinju na “Fashion Connection Show 2009.”

“Lud je to ‘sport’, samo najjači opstaju i zato sam pobjegla na neki način. I nije mi žao. Zavisi dosta i od toga kakva si osoba i kako se postaviš prema ljudima. Moraš biti disciplinovan i fokusiran. Ako imaš dobru agenciju iza sebe i jaku ličnost, ne možeš da omaneš. U suprotnom, progutaju te. Nisam imala nepristojnih ponuda ali sam vidjela svašta. Bilo je cura koje su jurile za ‘pažnjom’... Ja sam ciljala više na uspjeh, manje na novac, tako da iza sebe imam ozbiljnu priču vezanu za modu, jer sam bila u situaciji da biram. Ima cura koje na žalost ne mogu, pa srljaju u svašta, vjerujući svakome, samo da budu dio tog svijeta. No, toga ima i u drugim profesijama” kaže Ana.

Potencira kako nikad nije prihvatila neki angažman, a da se nije posavjetovala sa roditeljima. “Nisam glupa, ali nisam željela da dođem u situaciju da plačem sama u drugoj državi. Uvijek sam pričala sa roditeljima. Gdje god sam trebala da idem, da zovem ljude, da se dogovaram, da nađem menadžera, sve su me oni finansirali, svojim radom, a nisu ni funkcioneri, ni bogataši. Bili su mi najveća podrška, iako su na početku karijere bili ljuti i nezadovoljni mojim izborom. Nisam imala momka mafijaša, starijeg ljubavnika ili slično, sve je njihova zasluga”, objašnjava Ana.

missamuzemok

Posljednje tri godine, biva Miss Crne Gore je u braku sa ulcinjskim rock pjevačem Adrianom Lulgjurajem, bivšim solistom nekoliko crnogorskih bendova, vokalom koji je predstavljao Albaniju na “Eurosongu” 2013. godine. S njim ima dvoje djece – dječaka i djevojčicu. Nije joj, kaže, teško što je muž u prvom planu, i što je svjetla pozornice prepustila njemu.

“Kada smo se upoznali, on je već bio poznat. Oboje smo znali kako da se ponašamo i da funkcionišemo kao par, iako je on bio okružen stotinama žena. Kada je trebao da ide na Evroviziju, podržala sam ga. U svemu što radi, ja sam tu da mu čuvam leđa i da ga bodrim. To što nisam više zastupljena u javnom životu i medijima je moja želja. Vjerujem u to da mi je muž poslat, da bi živjeli svoj san, i ja i on. Radujem se novom životu i uživam u ulozi majke. Voljela bih da iskustvo i znanje prenesem na mlade, koji žele da se bave ovim pozivom. Nije ni  jednostavan ni lak, jer zahtijeva puno odricanja”, zaključuje Ana Pejović Lulgjuraj.

 

Ž. MILOVIĆ 

Portal Analitika