Društvo

B.Polje: Skup o medijskim servisima

Treća međunarodno naučno-stručna konferencija Mediji i PR, danas je u Bijelom Polju okupila 50 eminentnih naučnih i medijskih poslenika iz 13 evropskih država. Tokom trodnevnog skupa, govoriće se o javnim medijskim servisima i javnom interesu.
B.Polje: Skup o medijskim servisima
Portal AnalitikaIzvor

Među učesnicima konferencije su  prof. dr Niko Karpentije iz Brisela, prof. dr Ričard Ruk iz Londona, te prof. dr Marija Žaoa Kunja iz Lisabona i mr Tomaš Pancir iz Praga. Međunarodni naučni skup otvorio je prorektor Univerziteta Crne Gore dr Živko Andrijašević.

Trodnevna konferencija je posvećena javnim medijskim servisima i javnom interesu i ima za cilj da skrene pažnju na lokalne javne emitere u Crnoj Gori, na njihov značaj i problem sa kojima se trenutno suočavaju, kao i mogućnost njihovog daljeg razvoja i unapređenja.

Predsjednik Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore, koja je među organizatorima konferencije, Dragić Rabrenović očekuje da skup pruži odgovore na mnoga pitanja koja opterećuju rad javnih servisa.

"Ovo je prilika da sa značajnom temom javni medijski servisi i javni interesi skrenemo pažnju na lokalne javne emitere u Crnoj Gori, na njihov značaj i probleme sa kojima se trenutno suočavamo, kao i na mogućnosti njihovog daljeg razvoja i unapređenja. S obzirom na to da u našoj državi postoji 14 lokalnih javnih emitera, ovo će biti prilika da čujemo tuđa iskustva i razmijenimo znanja sa kolegama iz Evrope i zemalja u okruženju", kazao je Rabrenović.

Skup je otvorio prorektor, Univerziteta Crne Gore dr Živko Andrijašević koji je podsjetio učesnike konferencije na kratku crnogorsku tradiciju kada je riječ o institucijama od javnog interesa koja je na neki način ometena našim “dugim  tradicijama” i problemima koji su tipični za društva “malog broja”.

Sa skupa u Bijelom Polju Sa skupa u Bijelom Polju

On je kao kuriozitet naveo informaciju objavljenu u crnogorskoj štampi  iz 1911. Kada je prvi put najavljena televizija .

"Kada danas  mjerilima istoričara gledamo na institucije koje oblikuju  svijest, kulturu i vrijednosni sistem, a javni servisi su upravo takve institucije, onda zapažamo da nije prošlo ni pola vijeka od kada smo stvorili Univerzitet, akademiju nauka i nacionalnu Televiziju. To dovoljno govori o ambijentu  u kome nastaju crnogorske institucije. Ali, taj ambijent i vrijeme stvaranja ne može biti danas izgovor za njihov kvalitet, niti nas njihova sistemska važnost smije odvratiti od namjere da kritički preispitujemo njihove domete i društvenu ulogu", istakao je Andrijašević koji od konferencije očekuje da posluži takvoj namjeri.

Pozdravljajući učesnike konferencije, predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje, Džemal Ljušković je podsjetio na četvrt vijeka od osnivanja lokalnog Radija koji je za relativno kratko vrijeme izborio svoje mjesto na crnogorskoj medijskoj sceni.

"Lokalni Radio polako, ali sigurno prerasta u jednog od nosioca raznovrsnih kulturnih sadržaja ne narušavajući već uspostavljene odnose i tradiciju ostalih kulturnih manifestacija koje nalaze svoje konzumente u ovoj sredini, pa i šire" saopštio je Ljušković.

Uspješan rad učesnicima skupa poželio je i direktor Agencije za elektronske medije Crne Gore Abaz Džafić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

rtcg.me

Portal Analitika