Svijet

UNHCR: U svijetu oko 60 miliona raseljenih

Raseljavanje stanovništva usljed ratova, sukoba i progona u svijetu dostiglo je najviši zabilježeni nivo, pokazuju posljednji podaci iz globalnog izvještaja Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).
UNHCR: U svijetu oko 60 miliona raseljenih
Portal AnalitikaIzvor

Iz te organizacije su, povodom 20. juna - Svjetskog dana izbjeglica, kazali da je u svijetu, na kraju prošle godine, bilo 59,5 miliona osoba koje su bile primorane da napuste svoje domove, u poređenju sa 51,2 mlliona prethodne godine i 37,5 miliona prije jedne decenije.

“Ovakav porast broja raseljenih najveći je ikad zabilježen u toku jedne godine”, upozorili su iz UNHCR.

Kako su naveli, svaka 122. osoba na svijetu danas je izbjeglica, interno raseljeno ili lice koje traži azil.

“Kad bi oni bili stanovnici neke zemlje, ta država bi po broju stanovnika zauzimala 24. mjesto u svijetu”, kaže se u saopštenju.

Sirija je trenutno zemlja sa najvećim brojem izbjeglica (3,9 miliona krajem prošle godine) i interno raseljenih lica (7,6 miliona). Slijede Avganistan sa 2,59 miliona izbjeglica i Somalija sa 1,1 milion.

“Užasava činjenica da s jedne strane ima sve više onih koji prolaze nekažnjeno zato što započinju ratove, a sa druge je naizgled krajnja nemoć međunarodne zajednice da zajednički radi na zaustavljanju ratova, odnosno na izgradnji i očuvanju mira“, kazao je visoki komesar UN za izbjeglice, Antonio Gutereš.

Izvještaj UNHCR-a pokazuje da je broj izbjeglica i interno raseljenih lica u porastu u svim regionima.

Tokom proteklih pet godina, izbilo je ili se ponovo razbuktalo najmanje 15 sukoba - osam u Africi, tri na Bliskom Istoku, jedan u Evropi i tri u Aziji. Samo nekolicina tih kriza je riješena, a većina i dalje dovodi do novog raseljavanja stanovništva.

“Kada je u pitanju Crna Gora, trenutna pažnja posvećena je regulisanju pravnog statusa izbjeglica sa prostora bivše Jugoslavije, kao i njihovog stambenog zbrinjavanja, naročito kroz Regionalni stambeni program koji sprovodi Vlada”, naveli su iz UNHCR.

Pored toga, kako su ocijenili, poseban izazov za Crnu Goru posljednjih nekoliko godina predstavlja i priliv tražilaca azila iz ratom pogođenih područja, od kojih većina dolazi iz Sirije.

“UNHCR obilježava ovogodišnji Svjetski dan izbjeglica u sjenci brojnih sukoba i sve većeg broja raseljenih, ali i sve izraženijeg talasa netolerancije i ksenofobije u mnogim djelovima svijeta. Zbog toga UNHCR smatra da je izuzetno važno imati u vidu da su izbjeglice ljudi kao i svi mi, pa se stoga prema njima treba ophoditi baš onako kako bi mi željeli da se drugi ophode prema nama”, poručili su iz te agencije UN.

Portal Analitika