Društvo

Pejanović Đurišić: Poziv Crnoj Gori u NATO korak ka bezbjednijoj Evropi

Poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO predstavljao bi odlučan korak ka unaprjeđenju bezbjednosnog okvira u cijeloj Evropi, ocijenila je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.
Pejanović Đurišić: Poziv Crnoj Gori u NATO korak ka bezbjednijoj Evropi
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejanović-Đurišić učestvuje na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji GLOBSEC 2015 u Bratislavi, u okviru koje je otvorila panel posvećen odbrani "Defence Forum“.

Govoreći o glavnim izazovima sa kojima se suočava bezbjednosni sistem Evrope, i generalno međunarodni poredak, a u kontekstu očekivanja od sledećeg NATO Samita u Varšavi, Pejanović-Đurišić je kazala da su integracioni procesi najbolji mehanizam za ostvarivanje vizije cjelovite i stabilne Evrope.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, posebno naglasila značaj takvog pristupa za konsolidaciju regiona zapadnog Balkana, i istakla da, kad je Crna Gora u pitanju, evropske i evroatlantske integracije predstavljaju dva komplementarna i neodvojiva procesa transformacije i reforme cijelog društva.

"Ubijeđena sam da će naši partneri prepoznati i pozitivno ocijeniti rezultate koje pokazujemo promovišući stabilnost, dobrosusjedske odnose, multikulturalnost i poštovanje ljudskih prava, kao i napredak koji smo postigli u oblasti odbrane i stvaranju uslova za progres u vladavini prava”, kazala je Pejanović Đurišić.

Prema njenim riječima, pozitivni rezultati u ključnim oblastima dokazuju da je Crna Gora spremns za punopravno članstvo u NATO.

“Zapravo, takva odluka naših partnera predstavljala bi odlučan korak ka unaprjeđenju bezbjednosnog okvira u cijeloj Evropi", naglasila je Pejanović Đurišić.

Ona se osvrnula i na nedavnu posjetu generalnog sekretara NATO Jansa Stoltenberga, naglasivši pozitivne poruke koje je generalni sekretar uputio na račun uspješno realizovanih reformi, kao i vrijednosti koje Crna Gora donosi svojim punopravnim članstvom u Alijansi.

U dijelu izlaganja o savremenim bezbjednosnim izazovima, Pejanović Đurišić je istakla posvećenost Crne Gore evropskim i evroatlantskim vrijednostima i kazala da samo saradnja može doprinijeti boljoj bezbjednosti, kako na nacionalnom nivou, tako i u regionu i šire.

"Integracioni procesi su dugi i puni izazova, naročito kada se odvijaju u složenim bezbjednosnim okolnostima. Međutim, tradicija Crne Gore u njegovanju multikulturalizma i razumijevanju i poštovanju etničke, vjerske, političke i svake druge različitosti predstavlja vrijednost koja prilogođena globalnom formatu sigurno donosi pozitivne efekte“, zaključila je Pejanović Đurišić.

Ona se, tokom posjete Bratislavi, sastala se sa ministrom odbrane Slovačke Martinom Glvačom koji je, kako se navodi u saopštenju, pozdravio rezultate koje je Crna Gora postigla u prilagođavanju sistema odbrane NATO standardima.

“U kontekstu ispunjavanja ukupnih kriterijuma za članstvo u evroatlantskoj zajednici, naveo je da stabilnost Evrope nema alternativu, te da rezultate Crne Gore vidi kao doprinos stabilnijoj i bezbjednijoj Evropi”, kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić je informisala sagovornika o konkretnim aktivnostima koje su do sada realizovane u relevantnim oblastima, uključujući sektor odbrane i bezbjednosti.

“Ona je zahvalila na kontinuiranoj podršci Slovačke u procesu evropskih i evroatlantskih integracija i izrazila očekivanje da će se saradnja između dva ministarstva dodatno unaprijediti u narednom periodu, posebno kad je u pitanju transfer znanja i iskustava neophodnih za preuzimanje pune odgovornosti očekivanog članstva Crne Gore u NATO Alijansi”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika