Društvo

Napokon skidanje skele sa zidina Starog grada investitorke Tošić

Montažna čelična skela, na zapadnim bedemima Starog grada, kod Kala longe, u centru Herceg Novog koju je radi adaptacije objekta još prije dvije godine postavila investitorka, Stojka Tošić, biće konačno uklonjena u nedjelju 21. juna od 5 do 7 časova ujutru, saznaje Radio Jadran.
Napokon skidanje skele sa zidina Starog grada investitorke  Tošić
Portal AnalitikaIzvor

U tom periodu biće zatvoren saobraćaj za sva vozila od Novljanke do hotela Plaža, mada je skela mnogo puta ometala redovan saobraćaj jedinom ulicom kroz Herceg Novi.
Takođe, mnogo puta je Radio Jadran do sada govorio o gradnji ovog objekta, koji je trebalo samo da bude rekonstrukcija postojećeg, a potpuno je novonazidanim spratom i izgledom izmjenio vizure Starog Novog. Stojka Tošić je konstrukciju trebalo da ukloni još 1. juna, ali je na njen zahtjev taj rok produžen do 15. juna, kada joj je Komunalna policija naložila hitno uklanjanje do sjutra - pojašnjava načelnik komunalne policije, Zoran Bijelić.
- Pretpostavljao sam zbog toga da će sve biti završeno u subotu, jer je potrebna izmjena saobraćaja, ali od nedjelje skele neće biti i više nema potrebe za njeno ponovno postavljanje jer je Tošićka sav posao završila.

Podsjetimo, u aprilu 2013. nakon šest godina pauze, zahuktala se gradnja spornog objekta, za koji je bila izricana i zabrana gradnje, ali Tošićka je usjela da napravi što je htjela.

Još 2007. godine Osnovni sud u Herceg-Novom donio je rješenje o sprovođenju istrage protiv Stojke Tošić i Rišara Lesnjevskog, stranih državljana, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao suizvršioci učinili krivično djelo iz člana 91. Zakona o zaštiti spomenika kulture, koji se odnosi na oštećenje ili rušenje kulturnog nasljeđa.
Ovi strani državljani su devastirali zapadne zidine starog gradskog jezgra Herceg-Novog, prilikom gradnje stambeno-poslovnog objekta, na što su upozorili iz tada Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru. Prema navodima Zavoda iz 2007. godine izgradnja stambenog objekta u hercegnovskom Starom gradu, izazvala je oštećenja srednjovjekovnih bedema. Investitori nisu nikada dobili konzervatorske uslove.
Iz Biroa za urbanizam i projektovanje Herceg Novog, prije dvije godine je rečeno da Tošićka ima sve potrebne dozvole za radove na rekonstrukciji stambenog objekta, ali u postojećim gabaritima.
Druga skela naslonjena na tvrđavu Forte Mare, koju je postavio Aleksandar Beljajkov je sklonjena kako je to bilo i naloženo.
Od 15. juna kad je na snagu stupila zabrana izvođenja građevinskih radova u I zoni, šest gradilišta je još aktivno. U protekla tri dana komunalna policija ih je kontrolisala i naložila da do danas moraju biti konzervirana.

 

(Radio Jadran) 

Portal Analitika