Protokol

Kurc - Đukanović: Austrija podržava integraciju Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana

Austrija snažno podržava integraciju Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, poručio je ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastijan Kurc u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.
Kurc - Đukanović: Austrija podržava integraciju Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana
Portal AnalitikaIzvor

Austrijski ministar istakao je da je Crna Gora najdalje odmakla u procesu evropskih integracija, ukazavši na punu pažnju koju Austrija posvećuje integracijama Crne Gore i zemalja regiona. U tom kontekstu je istakao značaj predstojećeg samita u Beču, koji predstavlja nastavak uspješnog berlinskog procesa, sa ciljem infrastrukturnog povezivanja regiona unutar sebe i sa EU i njegovog ukupnog ekonomskog razvoja, saopšteno je iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću.

Predsjednik Vlade se zahvalio ministru vanjskih poslova Austrije na podršci i senzibilitetu te zemlje u odnosu na Region i pitanja od značaja za njegovu integraciju i razvoj. Značajnim je ocijenio pojačano interesovanje i angažman Evropske unije u okviru inicijative čiji je nastavak na bečkom samitu u avgustu.

„Višedecenijsko zaostajanje regiona može se prevazići zajedničkim djelovanjem EU i zemalja regiona u pravcu realizacije ključnih regionalnih projekata“ – kazao je premijer Đukanović.

Sagovornici su se saglasili da dvije države imaju izuzetno dobre bilateralne odnose osnažene uspješnom saradnjom u brojnim oblastima, sa posebnim akcentom na ekonomiju. Pozitivna iskustva austrijskih investitora mogu biti podsticaj za produbljivanje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i turizma, ocijenjeno je u razgovoru. Značajan potencijal za saradnju prepoznat je i u oblasti nauke i kulture.

Portal Analitika