Zanimljivosti

Za mršavljenje je važnije manje jesti nego vježbati?

Mučite se s nagomilanim kilogramima? Važnije je da smanjite količine konzumirane hrane, nego da više vježbate…
Za mršavljenje je važnije manje jesti nego vježbati?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vježbanje ima bezbroj prednosti, ali ipak nije najbolji način ukoliko želite da izgubite kilograme, pokazali su rezultati nekoliko studija.

Na primjer, ukoliko osoba s viškom kilograma prosječno konzumira više od 1.000 kalorija nego što uspije da ih potroši, neće uspjeti da ih potroši ni vježbanjem. Za ilustraciju, tridesetak minuta trčanja ili brzog plivanja uspijeva da se sagori oko 350 kalorija, a osim toga puno ljudi, bez obzira na to da li imaju višak kilograma ili ne, jedva mogu da izdrže taj tempo.

Zato nutricionisti ističu kako je mnogo djelotvornije za mršavljenje smanjiti unos kalorija tako što ćete eliminisati dva omiljena gazirana napitka dnevno.

Istraživanja su pokazala da vježbanje nije najvažnije za mršavljenje, ali s druge strane osobe koje su aktivne mnogo manje su u opasnosti da će se ugojiti. Studija iz 2012. pokazala je i da vježbanje utiče na povećanje apetita jer naše tijelo 'želi' nazad izgubljene kalorije.

Kad počnete da gubite kilograme, metabolizam se usporava pa mnogi ljudi vjeruju da će ga ubrzati vježbanjem. Međutim, istraživanja su pokazala da se, bez obzira na to, metabolizam usporava pa zato gubljenje kilograma postaje sve teže. Naravno, ovo ne znači da treba odustati od vježbanja.

Stručnjaci ističu da je idealna formula za mršavljenje kombinacija zdrave ishrane i vježbanja.

Fizička aktivnost može da pomogne kod mišićno-koštanih poremećaja, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, bolesti pluća, neuroloških bolesti i depresije.

Štaviše, The Academy of Medical Royal Colleges fizičku aktivnost proglasio je čudotvornim lijekom, a mnoga istraživanja potvrđuju da vježbanje daje odlične rezultate kad se radi o mnogim tegobama.

Izvor i foto: tportal

Portal Analitika