Politika

SL: Papa bi u Crnu Goru došao kao prethodnica NATO okupatora

Srpska lista se protivi posjeti rimskog pape Crnoj Gori. Dolazak rimskog arhijeretika u našu državu predstavljao bi rizičnu provokaciju pravoslavnih vjernika i pripadnika srpske nacionalne zajednice, saopštila je Srpska lista.
SL: Papa bi u Crnu Goru došao kao prethodnica NATO okupatora
Portal AnalitikaIzvor

Vatikan je, kako ističu, zajedno sa Amerikancima, najodgovorniji za rasturanje Jugoslavije devedesetih jer je 13. januara 1992. godine jednostrano priznao nezavisnost Slovenije i Hrvatske izazivajući, i tim činom, građanske ratove.

- Rimski papa je u aprilu 1994. godine posjetio Albaniju na sličan način na koji danas želi da ,,posjeti'' Crnu Goru, da bi tadašnje susrete u Tirani iskoristio da pruži otvorenu podršku albanskim separatistima na Kosovu. Spada u nekoliko ,,svjetskih'' lidera koji su 1998. godine zatražili da se ,,sprovede energična akcija protiv Srbije'' i ,,humanitarna vojna intervencija'', odnosno bormardovanje Srba iz Republike Srpske nekoliko godina ranije - navodi se u saopštenju SL.

Iz te stranke navode da je jedan od značajnih realizovanih projekata Rimokatoličke crkve koji se, korak po korak, ostvaruje punih 20 godina, "proglašenje niza hrvatskih nacionalista, odnosno političko-religioznih pristalica NDH za navodne ,,svetitelje'', uključujući i Alojzija Stepinca".

- Milion likvidiranih Srba, Jevreja i Roma od ,,uzornih katolika'' – ustaša i 255.000 pokatoličenih Srba od strane Vatikana, tokom drugog svjetskog, uz etničko čišćenje Republike Srpske Krajine 1995. godine, srušili su zauvijek sve zdrave mostove vjerskog dijaloga i saradnje između pravoslavnih i rimokatolika. Zato, ne postoji taj državni ili vjerski autoritet koji može u ime Srba pozvati papu na prostore na kojima su Srbi većinsko stanovništvo ili značajno učestvuju u ukupnoj populaciji. Dolazak rimskog pape u Podgoricu značio bi i proteste pravoslavnih vjernika, pogotovo antiekumenista, na koje bismo pozvali u pomoć istomišljenike iz Srbije, Republike Srpske i ostalih pravoslavnih zemalja - navodi se u saopštenju.

Podsjećamo i da je, tokom nedavne posjete Vatikanu, Igor Lukšić dobio ,,blagoslov'' za ulazak Crne Gore u NATO i Evropsku uniju. Taj čin predstavlja klasično miješanje jezuitskih krugova u konačnu odluku oko koje mogu da se izjasne jedino građani Crne Gore na referendumu.

Portal Analitika