Region

Vučić: Ako Bošnjaci žele sagnuću glavu u Srebrenici

Ako Bošnjaci budu željeli i ako to za njih nije dodatna poteškoća, biću spreman da odam počast muslimanskim žrtvama u Srebrenici, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić: Ako Bošnjaci žele sagnuću glavu u Srebrenici
Portal AnalitikaIzvor

"Kao premijer sam spreman da pognem i sagnem svoju glavu i pokažem kakav odnos mi Srbi imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama. Da onih 99,9 posto Srba koji nisu učestvovali u tom zločinu da idu uzdignute glave i uzdignuta čela u svijetu gdje god", rekao je Vučić u obraćanju medijma danas u Beogradu.

Kako navodi, u Srebenici se dogodio težak i jeziv zločin, a srpski narod, kao narod koji je od Balkanskih ratova do devedesetih godina najviše stradao, da bi pokazao svoju veličinu mora da pokaže da poštuje tuđu patnju i tuđ bol.

"Da nipodaštavamo tuđ bol i patnju neće nas nigdje odvesti. Moramo više nego bilo ko i to ne zato što nam to kažu neki stranci. Moramo više da pokažemo da poštujemo muke, patnju i bol", navodi Vučić.

Prema njegovim riječima Srbi i Bošnjaci su od Balkanskih ratova često bili na različitim stranama.

"U Podrinju smo samo mrtve prebrojavali. Ni ranjenike nismo razmjenjivali. Hoćemo li to raditi i u budućnosti? Da li nam je potreban neko sa strane da nam drži pridike? Hoćemo li da se opet prebrojavamo? Da nam ponovo rijeke krvave budu pa da posle toga opet moramo da živimo zajedno", naveo je Vučić.

Premijer Srbije je nakon toga naveo da "mi Srbi nećemo da krijemo prezir nećemo prestati da se borimo protiv onih koji su okaljali obraz srpskom narodu u Srebenici".

"Nećemo da krijemo i da se pravimo da ne vidimo niti da da relativizujemo taj zličin. To je veliki i strašan zločin. Ja smatram da je trebalo da se radi na povjerenju, a ne na dodatnoj destabilizaciji. Predlozi o rezoluciji su samo donijeli destabilizaciju", naveo je Vučić.

"Zato srpska vlada ne može da glasa ni za ni protiv i ne može da podrži predloženu rezoluciju", rekao je on.

Srbije ne smije da odustane od zahtjeva za izručenje Orića

Vučić je poručio da Srbije ne smije da odustane od zahtjeva za izručenje Nasera Orića i upitao ko je taj koji traži da se on ne procesuira.

Vučić je pročitao iskaze svjedoka iz istrage koji su do detalja ispričali kako je Orić krenuo na selo Zabražje da "istjera Srbe i četnike" iz njega.

"Da li smatrate da država Srbije smije da odustavne od zahtjeva za izručenje Orića...Tražite li od Srbije i od mene da vršim pritisak na organe Srbije da se ovo ne procesuira? Ko to traži, ko je taj majčin sud koji to traži? Imamo svjedoke, žive ljude", ukazao je Vučić i pročitao kako je Orićeva grupa zarobila osam osoba među kojima je bila i jedna žena, koje su potom ubili.

Kaže i da je spreman da plati svaku cijenu za političku stabilnost Srbije i dodao da Srbi i Bošnjaci moraju da žive u miru.

"Moramo da živimo drugačije živote da bismo bili normalni", poručio je Vučić.

"Moliću Orbana da ne podiže zid"

Srbija može i uspjeće da se izbori sa namnoženim problemima, rekao je on posebno apostrofoirajući najavu Mađarske da podigne zid prema Srbiji.

Vučić je najavio da će razgovarati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom istakavši da će "tražiti i moliti" u ime Srbije da se taj zid ne podiže.

"Pokušaćemo da nađemo druga rješenja, jer Srbija neće ni prema kome da podiže zidove u regionu", rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare o aktuelnim pitanjima.

Inače, zajednička sjednica vlada Srbije i Mađarske zakazana je za 1. jul.

Izvor i foto: b92.net

 

Portal Analitika