Društvo

Predstavljen softver za evidenciju obuke pomoraca i izdavanje vinjeta stranim jahtama

Nova veb stranica „Lučke kapetanija Crne Gore“ i softverski programi za evidenciju obuke i sertifikacije pomoraca i izdavanje vinjeta stranim jahtama i čamcima u Crnoj Gori, čija primjena počinje 1. jula, predstavljeni su danas u Podgorici. Veb stranica, koju je inače napravljena u saradnji sa firmom Gravex, će omogućiti pomorcima koji svoja ovlašćenja dobijaju u lučkim kapetanijama Crne Gore, da na jednom mjestu dobiju kompletne informacije o uslovima i načinu sticanja zvanja i posebnih ovlasćenja kao i pocetka ispitnih rokova.
Predstavljen softver za evidenciju obuke pomoraca i izdavanje vinjeta stranim jahtama
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao generalni direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Vladan Radonjić, softverskim programima će se obezbijediti jedinstvena elektronska baza podataka preko koje se može pratiti edukacija pomoraca od njihove prijave u centre za obuku, pa sve do izdavanja svjedočanstva.

„Na zahtjev stranih pomorskih kompanija ili lučkih inspektora, osim momentalne provjere  vjerodostojnosti određenog svjedočanstva, dobija se i kompletna istorija obuke koju je imenovani kandidat predhodno prošao i naziv institucije koja je tu obuku izvršila. Zvaničan početak primjene ovog sistema je 1. jul, kada će svi trening centri i obrazovne institucije imati obavezu evidentiranja svojih kandidata i na taj način dobiti pravo njihovog izlaska pred ispitnom komisijom Ministarstva saobraćaja i pomorstva“ kazao je Radonjić.

Predstavljajući novu veb stranicu „Lučke kapetanija“, Radonjić je rekao da će njenim otvaranjem pomorci na jednom mjestu dobijati  kompletne informaciju o uslovima i načinu sticanja zvanja i posebnih ovlašćenja, kao o početku ispitnih rokova.

Stranica će se, kako je naveo, redovno ažurirati i novostima iz oblasti sigurnosti i bezbijednosti plovidbe.

Radonjić je napomenuo da je jedna od glavnih preporuka Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) bila da Crna Gora obezbijedi jedinstvenu bazu podataka kada je u pitanju obuka i izdavanje svjedočanstava o zvanjima i posebnim ovlašćenjima pomoraca.

Prema njegovim riječima, softver omogućava i lakšu provjeru kada je neko plovilo dobilo vinjetu i do kada ona traje.

„Važno je da su sva plovila sigurna za plovidbu, što se potvrđuje vinjetom. Izradu softvera je nametnula potreba ministarstva da u svakom trenutku ima evidenciju o izdatim vinjetama“, naveo je on.

Radonjić je najavio da će ubrzo biti izrađen i jedinstveni elektronski registar brodova, čamaca i jahti, kojim će se stvoriti baza podataka svih plovila registrovanih u našoj zemlji.

Predstavnik firme Gravex, koja je učestvovala u izradi veb sajta i softvera, Veljko Glavičić, kazao je da je izradom programa dodatno pojednostavljena procedura za prijavu pomoraca za određenu obuku, kao i evidencije obuka i izdatih sertifikata i breveta.

 

 

Foto: gov.me

Portal Analitika