Politika

KURC: Borba protiv kriminala i korupcije značajna za austrijske investitore

Austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastian Kurc koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori kazao je da Austrija podržava integraciju svih država zapadnog Blakana u Evropsku uniju.
KURC: Borba protiv kriminala i korupcije značajna za austrijske investitore
Portal AnalitikaIzvor

Kurc je, nakon današnjeg sastanka sa ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem ukazao na značaj vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija.

- Unaprijed se radujem prilici da na samitu u Beču pretresemo  čitav niz tema. Pomenuo bi da su borba protiv korupcije i vladavina prava veoma važne teme kada je u pitanju put ka EU. Ti segmenti su jako značajni prije svega za  austrijske investitore. Druga stvar koja je takođe značajna je sloboda medija bez koje nema demokratije - kazao je Kurc na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evrospkih integracija Igorom Lukšićem.

On je istakao da je čuo za nekoliko slučajeva nasilja usmjerenih prema medijama poručujući da tih problema ne bi trebalo da bude.

Kurc je podsjetio da je pet najvećih investitora u Crnoj Gori upravo iz Austrije, čime je ta država, kako je dodao, uticala i na bolju zaposlenost u državi.

„Podržavamo integraciju svih država Zapadnog Balkana u EU, posebno Crne Gore“, naglasio je Kurc, ukazujući na značaj saradnje u regionu .

Kurc je naveo da su vladavina prava i borba protiv korupcije veoma značajne oblasti za region u okviru pristupanja EU.kurc2

Kurc je ukazao i na značaj slobode medija, navodeći da je čuo da je bilo nekoliko napada na novinare u Crnoj Gori.„To je jako žalosno i toga ne bi trebalo da bude“, kazao je Kurc.

Na pitanje novinara šta će poručiti civilnom sektoru i medijima u Crnoj Gori, on je kazao da je u posjeti državi prije svega da bi razgovarao sa njima, kao i da bi čuo šta oni imaju da kažu.

Kurc je naveo da je njegova generalna poruka svima njima, u svim državama, da se što više aktiviraju.

- Jer bez njih nema funkcionalne demokratije. Ne samo u Crnoj Gori, nego i u Austriji i svim drugim državama - rekao je Kurc.

Ministar Lukšić je kazao da je Austrija jedna od država koje najsnažnije podržavaju proces evropskih integracija regiona a posebno, kako je naveo, Crne Gore.

Crnogorsko i austrijsko društvo su, prema riječima Lukšića, višestruko ispreplijetana, ne samo na društvenom nego i na ekonomskom nivou.

Na pitanje novinara šta će Crna Gora u narednom periodu uraditi na polju vladavine prava, Lukšić je podsjetio na sve ono što je već urađeno, navodeći da su u toku i druge aktinvosti kako bi dalji napredak bio postignut.

Govoreći o slobodi medija, Lukšić je naglasio da u Crnoj Gori nema cenzure, navodeći da je svakako i dalji napredak i u toj oblasti moguć.

- Nesumnjivo je da ima još posla da se odradi, ali ne bi bilo objektivno ignorisati ono što je u međuvremenu postignuto - poručio je Lukšić.

Ministri su naveli da je posjeta austrijskog ministra Crnoj Gori bitna i zbog samita o Zapadnom Balakanu koji će biti održan u Beču krajem avgusta ove godine.

Portal Analitika