Abiznis

Rudari proveli noć na saobraćajnici

Radnici Rudnika boksita proveli su noć na saobraćajnici u mjestu Rubeža, blokirajući prolaz prema nikšićkoj Župi, nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbije ponudu Neksana za kupovinu imovine firme.
Rudari proveli noć na saobraćajnici
Portal AnalitikaIzvor

Blokada traje od četvrtaka od 15 sati, a na saobraćajnici je i veliki broj policajaca.

Radnici su agenciji Mina-business kazali da je broj policajaca jutros povećan.

Na saobraćajnici su damper i utovarna lopata, dok je sa druge strane parkirano desetak kamiona sektora transporta Rudnika boksita, tako da je put blokiran sa obje strane. Na saobraćajnici je i veliki broj policijskih automobila.

Rudari sinoć nijesu prihvatili poziv da se sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, sastanu u Podgorici i, kako su najavili, nastaviće do daljnjeg da blokiraju saobraćajnicu u mjestu Rubeža, koja vodi prema nikšićkoj Župi gdje su i rudokopi.

Radnici su tražili da Kavarić dođe sinoć u upravnu zgradu preduzeća u Nikšiću, a da idu u Podgoricu „ubjeđivao“ ih je, kako kažu i lokalni biznismen Ranko Radulović, koji je optuživan i osuđivan za krivična djela.

Radulovića je policija udaljila sa saobraćajnice nakon žustre rasprave sa rdanicima i poslanikom Demokratskog fronta (DF) i liderom Radničke partije, Jankom Vučinićem.

Sa rudarima je i grupa radnika Metalca i otpušteni radnici Željezare Tosčelik.

Situacija na blokiranoj saobraćajnica je jutros bez incidenata.

Oko 200 radnika Rudnika boksita, koji su u četvrtak, nakon odluke Odbora povjerilaca, sa rudokopa Zagrad krenuli sa mehanizacijom prema Nikšiću, zaustavila je policija u nikšićkom prigradskom naselju Rubeža.

Radnicu su prethodno probili blokadu na Zagradu, nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbiju ponudu Neksana za kupovinu preduzeća i, ručno pomjerajući policijske automobile, sa mašinama krenuli prema gradu, sa namjerom da nastave prema Podgorici.

Radnici traže da Odbor povjerilaca promijeni odluku i prihvati ponudu Neksana za kupovinu imovine preduzeća po cijeni od 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa, jer je, kako ocjenjuju, jedina i u interesu države, zaposlenih i preduzeća.

Oni su taj svoj stav saopštili u ponedjeljak na protestu ispred zgrade Vlade i Privrednog suda, dok je dio rudara upozorio i na mogućnost zatvaranja u jamu, koju su u utorak, kako tvrde, pripremili za radikalno iskazivanje nezadovoljstva.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, kazao je agenciji Mina-business da nije odustao od kupovine Rudnika boksita i da će dostaviti novu ponudu.

„Nećemo odustati od Boksita i tek sad počinje utakmica. Radnike Boksita nikad i ni po koju cijenu nećemo ostaviti na cjedilu, ovo je sada već postalo i stvar principa“, rekao je Davidović.

On je dodao da će dokazati da Boksiti koji su napravili 135 miliona eura gubitaka, mogu da funkcionišu.

tekst: MINA, foto:rtcg.me
Portal Analitika