Zanimljivosti

Magično nebo iznad Sidneja

Od okeana do predgrađa, svi stanovnici Sidneja mogli su da vide prelijepi prizor na nebu iznad svog grada. Naime, na nebu su se tokom zalaska sunca pojavile čak dvije duge.
Magično nebo iznad Sidneja
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj prelijepi prizor, naravno, građani su masovno ispratili kamerama svojih mobilnih telefona,  a dugama je prethodio iznenadni pljusak.

Duga se kao pojava dešava kada sunčeva svjetlost "udari" u kapi kiše, pa se svjetlost onda prelama. To izaziva da se boje izdvajaju u drugačije talasne dužine i reflektuju nazad u više boja. Posmatrač mora u tom momentu da gleda u kišu dok mu je sunce iza leđa.

Svaka kapljica vode se ponaša kao prizma u vazduhu. Boje ugrađene u sunčevu svjetlost se odvajaju i trkaju se kroz kapljice u različitim brzinama. Kada traka boja dođe do kraja kapljice, ona se odbije nazad ka Suncu.

Dupla duga se dešava kada prelompljena svjetlost ne pobjegne od kapljice, a dio zraka se ponovo reflektuje. U sekundarnoj dugi, posmatrač će primjetiti da su boje obrnute i obično ne tako jarke kao u prvoj, zbog procesa formiranja.

Blic.rs

Portal Analitika