Politika

Koliko Crnu Goru košta članstvo u međunarodnim organizacijama?

Crna Gora je član više međunarodnih organizacija kojima godišnje plaća 561.898 eura. Najskuplje učešće je u Savjetu Evrope EU, za koje je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija prošle godine izdvojilo 282.585 eura saopšteno je Pobjedi iz tog resora.
Koliko Crnu Goru košta članstvo u međunarodnim organizacijama?
Portal AnalitikaIzvor

Za godišnju članarinu u Ujedinjenim nacijama UN Crna Gora plaća 127.598 dolara, dok članstvo u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju OEBS košta 43.974 eura. Savjet Evrope je osnovan 1949. godine i razvija zajednička i demokratska načela zasnovana na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Zemlje osnivači su Belgija, Danska, Irska, Italija, Francuska, Luksemburg, Holandija, Švedska, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo. Savjet Evrope sada ima 47 zemalja članica, a Crna Gora je pristupila SE 2007. godine.

Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Savjeta Evrope za ustavna pitanja, osnovano 1990. godine.

Ujedinjene nacije

Ujedinjene nacije su svjetska organizacija sa sjedištem u Njujorku. Povelja koja je usvojena na konferenciji predstavnika pedeset zemalja u San Francisku 1945. godine je promovisala osnovne ciljeve UN: održanje međunarodnog mira i sigurnosti, razvijanje prijateljskih odnosa na temelju poštovanja ravnopravnosti i samoodređenja naroda, te saradnju u rješavanju ekonomskih, socijalnih, kulturnih i humanitarnih teškoća.

Crna Gora je postala 192. članica UN 2006. godine. Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) je najveća regionalna bezbjednosna organizacija u svijetu, koja okuplja 56 država učesnica i ima 19 misija na terenu. OEBS pokriva širok spektar aktivnosti koje se odnose na sve tri dimenzije bezbjednosti vojno-političku, ekonomsko-ekološku i ljudsku dimenziju. S obzirom da nema oružane snage i sredstva za uspostavljanje mira, aktivnosti su prvenstveno usmjerene na rano upozoravanje, prevenciju sukoba, upravljanje krizom i postkonfliktnu rehabilitaciju. Crna Gora je pristupila ovoj organizaciji 2006. godine.

Naša država je članica i Savjeta za regionalnu saradnju za koji godišnje izdvaja 40.000 eura. Članarina u Međunarodnoj organizaciji frankofonije (IOF) košta 19.000, a u Centralnoevropskoj inicijativi CEI 3.960 eura saopšteno je našem listu iz MVPEI.

NATO

Posljednjih mjeseci u javnosti je bilo polemike koliko će Crnu Goru koštati članstvo u NATO. Procjene su da će godišnja članarina iznositi od 500.000 eura do milion. Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević izjavio je prekjuče nakon radnog doručka "NATO poslovni argument" da bi godišnji iznos trebalo da bude manji od članarine Islanda, koji plaća između 700 i 750 hiljada godišnje.

"Na osnovu parametara kojima se ona određuje kao što su veličina i ekonomska snaga države, možemo pretpostaviti da Crna Gora neće plaćati veliku članarinu. Ako poredimo Crnu Goru sa nekim drugim članicama NATO-a slične veličine poput Islanda, koji plaća između 700 i 750 hiljada eura godišnje, to znači da bi naša članarina trebalo da bude niža, jer Crna Gora nema tu ekonomsku snagu", objasnio je Garčević.

On je naveo da će budžet za NATO biti formiran po standardima članica Alijanse.

"Budžet Crne Gore za odbranu sada iznosi oko 42 miliona. On može biti povećan u zavisnosti od toga koliko raste naš BDP. Budžet za odbranu po NATO standardima treba da bude nešto manji od dva odsto BDP. U taj budžet ulazi i cijena članstva pojasnio je Garčević.

Svjetskoj trgovinskoj organizaciji 29.300 franaka, UNESCO-u 14.818 eura

Za učešće u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji WTO naša država godišnje plaća oko 29.300 franaka.

Crna Gora spada u red članica sa najmanjim učešćem u budžetu WTO, što je do sada na godišnjem nivou iznosilo oko 29.300 CHF naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Kada je riječ o članstvu u UNESCO, Crna Gora ove godine plaća 14.818 eura.

Godišnja kontribucija za članstvo u UNESCO Fondu za zaštitu nematerijalne kulturne baštine iznosi 331,82 eura i isto toliko za članstvo u UNESCO Fondu za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva kulture.

izvor: POBJEDA

Portal Analitika