Kultura

Nobelovac Mario Vargas Ljosa danas u Podgorici, sjutra u Budvi

Jedan od najznačajnijih savremenih pisaca, nobelovac Mario Vargas Ljosa, družiće se večeras sa čitaocima i piscima u Gradskoj knjižari u Podgorici od 19.30 časova.
Nobelovac Mario Vargas Ljosa danas u Podgorici, sjutra u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Peruanski umjetnik, jedan od prevodnika "latinoameričkog buma", u Crnoj Gori boravi do 22. juna, zahvaljujući naporima njegovog crnogorskog izdavača, podgoričke kuće Nova knjiga.

Ovaj dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine, koji je sa 16 godina objavio debitantski dramski komad "Inkino bjekstvo", svjetsku slavu stekao je objavljivanjem romana "Grad i psi", u kome detaljno opisuje politiku u svojoj zemlji, Peruu, i borbu adolescenata sa korupcijom u školama i vojsci.

- Prvog dana posjete Crnoj Gori Mario Vargas Ljosa posjetiće svog izdavača Novu knjigu i Gradsku knjižaru na Trgu republike. U 19.30 časova nobelovac će posvetiti pažnju svojim čitaocima i potpisivati im svoje knjige. Zainteresovani imaju priliku da u Gradskim knjižarama nađu njegove nove romane, "Pantaleon i posjetiteljke" i "Pohvala pomajci", upravo u izdanju Nove knjige. Povodom dolaska Marija Vargasa Ljose, ministar kulture Pavle Goranović prirediće svečani prijem i večeru u Vili "Gorica" - navode iz Nove knjige, uz podsjećanje da će čuveni pisac naredne večeri otvoriti Grad teatar i Mediteranski salon knjiga u Budvi.

Tokom ove posjete, planirano je da izdavačka kuća Nova knjiga potpiše ugovor sa Gradom teatrom o zajedničkom izdanju najnovije knjige Ljosinih dramskih tekstova. Među njima će biti i tekst drame "Priče o kugi" kojom je ovaj autor debitovao kao glumac. Podgorički izdavač takođe podsjeća da je već sklopila ugovor o ekskluzivnom pravu za objavljivanje ove Ljosine knjige u Crnoj Gori.

Nobelovac je nedavno debitovao kao glumac u Španskom nacionalnom pozorištu u Madridu upravo u predstavi "Priče o kugi", tumačeći lik italijanskog plemića iz XIV vijeka. Inspiraciju za pisanje ovog pozorišnog komada našao je u Bokačovom "Dekameronu" i predstavlja metaforu savremenog svijeta kojim vlada epidemija terorizma. Pisac je kazao da nikada nije imao takvu tremu kao pred premijeru predstave u kojoj glumi jednu od glavnih uloga, a karte za predstavu, koja je na repertoaru bila do 1. marta, bile su unaprijed rasprodate.

Foto: culturacolectiva.com

Portal Analitika