Politika

Ranko ĐONOVIĆ: Crna Gora postala je forma bez sadržaja

"Nije valjda nemoralno štititi prava nacionalnih Crnogoraca koji su danas najugroženiji u Crnoj Gori? Štititi prava makar onoliko koliko su ti nacionalni Crnogorci štitili prava svih građana Crne Gore kada je prije 25 godina bilo najteže? Zašto na to ne podsjetiti? Ne da bi bilo ko vraćao dug bilo kome, jer to tada Crnogorci nijesu radili da bi im dug bio vraćen. A na pitanje koja su to nacionalna i državna prava Crnogoraca ugrožena, najkraći odgovor bio bi - sva", kazao je sagovornik Portala Analitika, objašnjavajući motive vjerovatnog osnivanja nove stranke, pri čemu nije htio ni da demantuje niti da potvrdi da je "dio te ekipe".
Ranko ĐONOVIĆ: Crna Gora postala je forma bez sadržaja
Portal AnalitikaIzvor

"Uvjeren sam, gotovo siguran, da će se ubrzo osnovati i da će započeti sa ozbiljnim radom stranka kojoj će u osnovi biti istinska zaštita interesa države Crne Gore i svih onih sadržaja koji to znače", kazao je za Portal Analitika bivši predsjednik i dugogodišnji poslanik Liberalnog saveza Ranko Đonović, komentarišući medijske navode i spekulacije o formiranju nove stranke crnogorske provenijencije. On je dodao da zahvaljujući današnjoj vlasti a naročito, kako je nazvao "umišljenoj građanskoj opoziciji", Crna Gora svakim danom postaje sve više forma, a sve manje sadržaj.

Đonović podvlaći da je osnivanje partije ideja više plemenitih ljudi, prevashodno rodoljubivih osjećanja i da je prisutna toliko koliko traje nova crnogorska nezavisnost.

"Ta nezavisnost svakodnevno biva sve više ugrožena", smatra sagovornik Portala Analitika.

Ukoliko dođe do formiranja partije, njeni članovi će biti ugledni crnogorski intelektualci dokazani u svojim profesijama i patriotskim i političkim opredjeljenjima, jer će u njenoj osnovi rada biti istinska zaštita interesa države Crne Gore i svih onih sadržaja koji to znače, objašnjava Đonović.

"Građani Crne Gore, a naročito najugroženiji Crnogorci, to će znati da prepoznaju", uvjeren je sagovornik Portala Analitika.

1906djonovic1ANALITIKA: U medijima se spekuliše da će naziv partije čije osnivanje najavljujete biti "Crnogorska stranka". Da li je to ime stranke?

ĐONOVIĆ: Uvjeren sam, gotovo siguran, da će se ubrzo osnovati i da će započeti sa ozbiljnim radom stranka kojoj će misija biti istinska zaštita interesa države Crne Gore i svih onih sadržaja koji to znače. Građani Crne Gore, a naročito najugroženiji Crnogorci, to će znati da prepoznaju. Crna Gora ne smije ponovo dozvoliti da bude forma bez sadržaja ili čak ni to, što joj se dešavalo u zadnjih 100 godina. Zahvaljujući današnjoj vlasti a naročito umišljenoj građanskoj opoziciji, svakog dana Crna Gora je sve više forma, a sve manje sadržaj. Da li će ova partija imati u svom imenu odrednicu savez, stranka, unija, ili demokratska, građanska, crnogorska i slično, odlučiće oni koji će je osnovati, a ne sumnjam da će to biti savez dobrih ljudi, demokratskih načela i civilizacijskih težnji.

ANALITIKA: Da li je osnivanje partije Vaša ideja ili ona okuplja više ljudi? Koja imena su u opticaju ako se radi o zajedničkoj ideji?

ĐONOVIĆ: Osnivanje partije je ideja više plemenitih ljudi, prevashodno rodoljubivih osjećanja i prisutna je toliko koliko traje nova crnogorska nezavisnost. Ta nezavisnost svakodnevno biva sve više ugrožena.

Ukoliko dođe do formiranja partije, nju će osnovati ugledni crnogorski intelektualci koji su dokazani u svojim profesijama i patriotskim i političkim opredjeljenjima.

1906djonovic2ANALITIKA: Ko će biti na čelu stranke?

ĐONOVIĆ: Za ovu stranku i njeno političko djelovanje najmanje je bitno ko će biti na njenom čelu. Mogli bi to biti mnogi koji žele da se ona formira.

ANALITIKA: Po Vašim procjenama koliki broj članova možete okupiti?

ĐONOVIĆ: Može siguran sam okupiti mnogo članova, a glasača neuporedivo više. Sve nezadovoljne u Crnoj Gori, a naročito Crnogorce, njih je baš mnogo i to nije teško pretpostaviti.

ANALITIKA: Da li smatrate da možete da dostignete cenzus?

ĐONOVIĆ: Tako nešto ne treba dovoditi u pitanje tim prije što odavno postoji prostor za djelovanje takve stranke. Ona će dodatno biti proširena gubitkom parlamentarnog statusa nekih partija i neulaskom u parlament drugih partija.

ANALITIKA: Na kojim izborima planirate da se kao partija pojavite?

ĐONOVIĆ: Nijesam rekao niti da sam dio te ekipe niti da nijesam. Prosto iznosim svoje uvjerenje da će se neke takve ideje realizovati. Ne bih da govorim u hipotetičkoj ravni, ali vjerujem da bi već naredni izbori pokazali opravdanost njenog osnivanja. Saveznici ove partije bili bi svi oni kojima je prioritet država Crna Gora kao garant ljudskih prava i sloboda svih njenih građana.

1906djonovic3ANALITIKA: U emisiji "Replika" ste rekli da je vrijeme za jednu crnogorsku stranku i da su Crnogorci ugroženi. Što sve vidite kao prijetnje po Crnogorce i Crnogorke i na koji način ćete se boriti protiv toga?

ĐONOVIĆ: Kad se kaže crnogorska stranka, onda se primarno misli na crnogorsku državnost. Ali neka mi svi oproste, nije valjda nemoralno štititi prava nacionalnih Crnogoraca koji su danas najugroženiji u Crnoj Gori? Štititi prava makar onoliko koliko su ti nacionalni Crnogorci štitili prava svih građana Crne Gore kada je prije 25 godina bilo najteže. Zašto na to ne podsjetiti? Ne da bi bilo ko vraćao dug bilo kome, jer to tada Crnogorci nijesu radili da bi im dug bio vraćen. Prosto podsjećamo na ono što je pitanje časti na etičkom nivou - prije svega obaveza prema samom sebi, bez obzira na naciju i vjeru. Na pitanje koja su to nacionalna i državna prava Crnogoraca ugrožena, najkraći odgovor bio bi - sva. Falsifikuje se istorija države Crne Gore, kultura, ismijava se crnogorski jezik, sva crkvena imovina je oduzeta, i sve to traje samo cio vijek, a zadnjih dvadesetak godina je pojačano od strane onih koji su okupirali Crnu Goru još od 1918. godine. Po tom osnovu izvjesno je da Prvi svjetski rat još nije završen u našoj državi. Samo se mi, dakle, još nijesmo oslobodili svojih "oslobodilaca". Živimo u vremenu falsifikata starih 100 godina i više koji se svakodnevno dodatno devastiraju uspostavljanjem novih falsifikata. Tako nešto ne smeta našoj vlasti, opoziciji još manje, a dio te opozicije učestvuje u uspostavljanju takvih neistina.

E, ova stranka, ukoliko se osnuje, uvjeren sam - boriće se protiv takvih mentalnih deformacija i laži istinama, i svim dozvoljenim demokratskim i pravnim sredstvima koja će joj stojati na raspolaganju i koja se podrazumijevaju u svakoj pravnoj državi.

Kristina ĆETKOVIĆ

Portal Analitika