Region

Makedonski parlament hitno izmijenio zakon zbog azilanata

Makedonski parlament odobrio je dopune Zakona o azilu kako bi zaustavio talas izbjeglica koji u hiljadama pristižu u tu bivšu jugoslavensku republiku u nadi da će ući u Evropsku uniju, prenosi Index.
Makedonski parlament hitno izmijenio zakon zbog azilanata
Portal AnalitikaIzvor

Izbjeglice će se, prema tim dopunama, moći da se prijave vlastima i zatim će imati 72 sata za podnošenje zahtjeva za azil u Makedoniji ili za odlazak iz zemlje.

Velika većina od 123 poslanika u parlamentu podržala je te amandmane, budući da konzervativna vlada premijera Nikole Gruevskog i njegovi saveznici imaju u njoj dovoljnu većinu.

Ministar unutarnjih poslova Mitko Cavkov je u obraćanju poslanicima rekao da "granična policija svakodnevno vraća dvije do tri hiljade izbjeglica koji iz Grčke pokušavaju da uđu u zemlju".

- Ali veliki broj emigranata uspijeva da uđe u Makedoniju i njihov broj se utrostručio u zadnjih pet mjeseci - dodao je ministar.

Izbjeglice će moći da koriste javni prijevoz, prije svega željeznički i autobuski, ili taksije, što makedonske vlasti do sada nisu dopuštale.

Takva apsurdna situacija podstakla je imigrante da pješice ili, kao nedavno, biciklom pređu Makedoniju - opasan put dug 200 km - do granice sa Srbijom, odakle zatim ulaze u njene susjede Mađarsku, Rumuniju i Hrvatsku i, na kraju, u EU.

Izvor: Index

Foto: republika.mk

Portal Analitika