Društvo

Predstavnici radnika Rudnika boksita insistiraju da Kavrić dođe u Nikšić

Radnici Rudnika boksita odbili su poziv Ministarstva ekonomije da se njihovi predstavnici večeras u 23 časa u Podgorici sastanu sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, javlja Mina-Business
Predstavnici radnika Rudnika boksita insistiraju da Kavrić dođe u Nikšić
Portal AnalitikaIzvor

Oni nijesu prihvatili taj poziv, pa su najavili da će nastaviti do daljnjeg da blokiraju saobraćajnicu u mjestu Rubeža, koja vodi prema rudokopima u nikšićkoj Župi. Blokada traje od 15 sati, a na saobraćajnici je i veliki broj policajaca.

Radnici su insistirali da Kavarić večeras bude u upravnoj zgradu preduzeća u Nikšiću.

Ministarstvo ekonomije zakazalo je večeras u 23 časa u svojim prostorijama sastanak sa predstavnicima oba sindikata Rudnika boksita iz Nikšića koji su tražili razgovor sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem i o tome su obavijestili predstavnike radnika.

- Ministarstvo ekonomije je uvijek primalo predstavnike radnika i u tom smislu je juče održan sastanak sa sindikatom Rudnika boksita kome su prisustvovali Kavarić i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović. Na sastanku je radnicima predočeno koje su nadležnosti države u ovom procesu. Predstavnici Ministarstva su spremni da, na bazi tih razgovora, održe i večerašnji sastanak sa čelnicima oba sindikata koji su prisustvovali i jučerašnjem sastanku - stoji u saopštenju Ministarstva ekonomije dostavljenom Portalu Analitika.

Sindikat i radnici Rudnika boksita ranije večeras su kazaoli da će prihvatiti pregovore sa policijom oko blokade saobraćajnica, pod uslovom da ministar ekonomije Vladimir Kavarić dođe večeras u upravnu zgradu preduzeća u Nikšiću, piše agencija Mina-Business.

Takav dogovor postignut je sa predstavncima Uprave policije, Duškom Koprivicom i Nikolom Janjuševićem, koji su ponudili da zahtjev rudara prenesu nadležnima. Ukoliko ne dođe do pregovora, radnici poručuju da neće prekidati blokadu saobraćajnice u mjestu Rubeža, koja traje od 15 sati. Na drugoj strani puta i dalje se nalazi veliki broj policajaca i parkiranih vozilima. Na saobraćajnici su i dalje damper i utovarna lopata, dok je sa druge strane parkirano desetak kamiona sektora transporta "Rudnika boksita".

Sa radnicima su poslanik Demokratskog fronta i lider Radničke partije, Janko Vučinić, grupa radnika "Metalca" i otpušteni radnici Željezare "Tosčelik".

Situacija na blokiranoj saobraćajnici je za sada mirna, a incidenata nema.

Oko 200 radnika Rudnika boksita, koji su sa rudokopa "Zagrad" tokom popodneva krenuli sa mehanizacijom prema Nikšiću, zaustavila je policija u mjestu Rubeža. Radnicu su prvo probili blokadu na Zagradu, nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbiju ponudu "Neksana" za kupovinu preduzeća, i sa mašinama krenuli prema gradu, sa namjerom da nastave prema Podgorici, ručno pomjerajući policijske automobile. Radnici traže da Odbor povjerilaca promijeni današnju odluku i prihvati ponudu Neksana za kupovinu imovine preduzeća.

Policija je od radnika tražila da oslobode jednu saobraćajnu traku, poručujući da ne žele da ugroze radnike, nego samo da obezbijede normalan saobraćaj.

Izvor: Mina-Business 

Portal Analitika