Kultura

"Odakle zovem", sedmi put: U slavu deset godina "Karvera", Ksenije Cicvarić i Brkice Vukovića

Sedmi festival "Odakle zovem", koji će biti održan od 1. do 6. jula, posvećen je desetoj godišnjici rada Knjižare "Karver", uz poznata imena regionalne i svjetske književnosti, najavila je danas menadžerka ovog kulturnog događaja, Varja Đukić.
"Odakle zovem", sedmi put: U slavu deset godina "Karvera", Ksenije Cicvarić i Brkice Vukovića
Portal AnalitikaIzvor

Šefica za medije i kulture Ambasade SAD u Podgorici Sanšajn Ajson izrazila je zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom, kako sa festivalom, tako i sa Knjižarom "Karver".

- Divno je znati da u nekoj stranoj zemlji postoji tolika ljubav prema američkim umjetnicima, kao što je to slučaj sa Rejmondom Karverom. I lijepo je dovesti pisce iz SAD u takvu knjižaru na festival sa kojim sarađujemo praktično od njegovog pokretanja - istakla je Ajson.

Ona je ukratko predstavila spisateljice Meg Volicer i Lindu Hogan, koje svojim različitostima u stilu i temama koje obrađuju, "na pravi način daju neki novi ugao gledanja na savremenu Ameriku".

Sekretarka Sekreterijata za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković Vukčević, podsjetila je na decenijsku saradnju u okviru koje je prostor Banje na obali Ribnice ustupljen Knjižari "Karver" na korištenje.

- U namjeri da jačamo veze sa nezavisnim kulturnim stvaraocima, podržavamo i program festivala "Odakle zovem" zbog njegove originalnosti i visokih dometa, a koji već sedam godina prati publika različitih godišta.

Ljubitelji pisane riječi ne samo u Podgorici, već i u Kotoru i na Cetinju biće u prilici da čuju i susretnu se američkim umjetnicama Meg Volicer i Lindom Hogan, dokumentaristom Vladimirom Perovićem, poznatom hrvatskom autorkom Ivanom Sajko, italijanskom spisateljicom Franćeskom Melandri, publicistom i piscem Teofilom Pančićem, njegovim slovenačkim kolegom Alešom Čarom.

Sve će početi 1. jula sa Meg Volicer, autorkom bestselera sa liste Njujork Tajmsa (New York Times), a zatim pregledom najznačajnijih događaja iz književnosti, filma i popularne muzike protekle decenije. Narednog dana na programu su filmovi Vladimira Perovića i razgovor sa njim, a centralni događaj biće gostovanje Ivane Sajko.

- Uz pomoć aktuelnog ministra kulture Pavla Goranovića uspjeli smo da privedemo kraju štapanje nove knjige Boža Koprivice "Luđak je vječno dijete: Partizanski eseji". Zbog njegove popularnosti među čitaocima i načina pisanja, biće to pravi doživljaj o kome će govoriti Teofil Pančić, Ljubo Đurković, Enver Kazaz, a nadamo se i ministar Goranović - navela je Đukić.

Ministarstvo kulture na Cetinju biće 3. jula domaćin je okruglog stola sa Ivanom Sajko pod nazivom "Portret umjetnice - Prema ludilu (i revoluciji)", gdje će govoriti i brojni crnogorski umjetnici, a u Kotoru će sa mladima razgovarati Meg Volicer. Italijanska spisateljica Franćeska Melandri i publicista i nagrađivani književnik Ivan Lovrenović predstaviće se u Knjižari "Karver". Veče u Podgorici zatvoriće Omaž Kseniji Cicvarić, koji će voditi Lovrenović, a govoriće još pjesnik Duško Novaković, sin čuvene interpretatorke narodnih melodija, zatim Gordana Ćetković i Milorad Miranović, dok će gosti biti sopran Anđela Jovićević u pratnji Omera Đurđevca na harmonici.

U subotu, 4. jula, Teofil Pančić govoriće na temu Jedna družina koja poznaje književnost i pozorište. Turski pisci Osman Ćeviksoj, Mehmet Ćan Dogan i Ridvan Ćanim presdaviće se prevodima svojih djela na crnogorski jezik, a istog dana među gostima je i slovenačka autorka Barbara Korun. Naredni dan otvoriće razgovor sa Lindom Hogan, a program nastavlja slovenački pisac Aleš Čar. Prema najavama, Meg Volicer i Linda Hogan će tokom prijepodneva prirediće radionicu za studente anglistike na Univerzitetu Mediteran.

- Mogu da najavim da će odabranih 20 najboljih kratkih priča konkursa "Vranac - najbolja kratka priča 2015", čiji je pokrovitelj kompanija "Plantaže - 13. jul" biti poznate poslije 20. juna, kada će ujedno biti objavljene na službenim stranicama konkursa. Pobjednike ćemo proglasiti i nagrade dodijeliti na svečanosti koja će u okviru festivala "Odakle zovem" 6. jula biti priređena u Podrumu "Šipčanik" - potcrtala je Đukić.

Istog dana biće prikazani filmovi u znak sjećanja na Mikelanđela Antonionija, u večernjem terminu govoriće Tomas Glavinic, a u program sedmog festivala "Odakle zovem" je i omaž Brkici Vukoviću "Sam među Ircima", o kome će govoriti Božo Koprivica, Ljubo Đurković i Ognjen Spahić. Festival će zatvoriti dokumentarac "O Karveru" koji će biti realizovan u okviru međunarodnog IPA projekta "ArTVision".

Portal Analitika