Društvo

Pejanović-Đurišić sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom

Obostrano je izraženo zadovoljstvo kontinuitetom odlične saradnje Crne Gore sa institucijama OEBS-a i njegovom Misijom u Podgorici, što je još jedan dokaz privrženosti Crne Gore punom poštovanju i sprovođenju obaveza OEBS-a u svim njegovim dimenzijama.
Pejanović-Đurišić sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom
Portal AnalitikaIzvor

U tom kontekstu, pozitivno je ocijenjeno djelovanje Misije OEBS-a u Crnoj Gori, što se reflektuje i kroz uspješnu realizaciju projekata u raznim oblastima, koji su usklađeni sa nacionalnim prioritetima.

Ministar Pejanović-Đurišić i generalni sekretar Zanijer su posebno razgovarali o tekućem programu predsjedavanja Crne Gore Forumom OEBS-a za bezbjednosnu saradnju i aktivnostima koje se realizuju u tom okviru. Naglašavajući da je Crna Gora preuzela predsjedavanje Forumom u izazovnom vremenu, koje podrazumijeva snažan fokus na aktivnosti u  vezi sa krizom u Ukrajini, Zanijer je istakao jednoglasnu podršku država učesnica OEBS-a crnogorskim prioritetima, navodeći da je program sveobuhvatan i dobro izbalansiran, da se bavi aktuelnim i važnim temama za evropsku bezbjednost i stabilnost i  da kao takav predstavlja važan doprinos djelovanju Foruma.

Takođe, da Crna Gora u pripremi i realizaciji programa predsjedavanja demonstrira profesionalnost i kompetentnost, da je svojim proaktivnim i inkluzivnim pristupom podstakla dijalog i aktivnosti od značaja za jačanje povjerenja i bezbjednosti u regionu OEBS-a, što doprinosi daljem jačanju međunarodne pozicije Crne Gore.

Ministar Pejanović-Đurišić je naglasila podršku Crne Gore ulozi i aktivnostima OEBS-a u pronalaženju političkog rješenja za krizu u Ukrajini, zasnovanog na suverenitetu, teritorijalnom integritetu, jedinstvu i nezavisnosti Ukrajine i ponovila punu podršku Crne Gore tekućim diplomatmskim naporima u tom pravcu. 

Podsjetila je da Crna Gora, prvi put predsjedava Forumom, što je bio razlog više da se ozbiljno i temeljno pripremimo za ovaj važan i prestižan izazov, naročito jer se odvija u periodu najsloženije bezbjednosne krize u Evropi. Takođe, zahvalila je L. Zanijeru na podršci Sekretarijata OEBS-a u pripremi i realizaciji programa predsjedavanja Forumom, što ilustruje i njegovo lično angažovanje.

Portal Analitika