Region

JANJIĆ: Hapšenjem Orića i Haradinaja mogu se rasplamsati nacionalističke strasti

Politički analitičar Dušan Janjić kazao je za Portal Analitika da je jedan od motiva hapšenja Nasera Orića i Ramuša Haradinaja izazivanje nacionalističkih strasti na Balkanu. Janjić napominje da su pomenuta hapšenja i neka vrsta pritiska na premijera Srbije Aleksandra Vučića da jasno odredi svoj pravac, ali i pravac djelovanja Srbije.
JANJIĆ: Hapšenjem Orića i Haradinaja mogu se rasplamsati nacionalističke strasti
Portal AnalitikaIzvor

Janjić je podsjetio da je Srbija proteklih godina raspisala veliki broj potjernica za ratne zločine, te da konačno mora da napravi uvid u njih, jer se dešava da većina završi tako što sudovi ne prihvate izručivanja.

On je istakao da je očigledno da u hapšenjima Orića i Haradinaja ima i koincidencije i namjere. Prema njegovim riječima, jedan od spoljnih motiva hapšenja može biti i da se Srbija prinudi da ispuni obaveze prema EU.

„Čak i da nije u pitanju dobra namjera EU, mislim da Beograd ovo mora da razumije i na takav način“, smatra on.

Druga dimenzija hapšenja Orića i Haradinaja, prema riječima Janjića, jeste što su se ona dogodila u periodu kada se mnogo priča o ratnim zločinima, prošlosti i sukobima.

„Možda u ovome ima namjere da se izazovu upravo nacionalističke strasti oko Srbije, pa i u samoj Srbiji. Rezolucija o Srebrenici i ponašanje medija u regionu su nam pokazali da je javnost Balkana još uvijek duboko u prošlosti. Vrlo malo je potrebno da se dođe na govor mržnje i ucjenjivanja, što smo vidjeli u potezu Izetbegovića oko najave posjete Nikolića“, objašnjava sagovornik Portala Analitika.

Janjić smatra da je moguće i da neko testira stanje Zapadnog Balkana, s obzirom na sve učestalije priče o integraciji ovog prosotora u EU i NATO.

„Kad se sve sabere, sa ili bez namjere, i ova dva slučaja i rezolucija o Srebrenici jesu neka vrsta pritiska na Vučića, da on jasno opredijeli svoj pravac i pravac Srbije. Nekako je u zapadnoj javnosti otvorena jedna potpuno konfuzna slika o tome šta Srbija hoće. Šta u stvari radi Nikolić, šta priča Dačić, a šta govori Vučić. To nisu iste stvari. Imamo iskustva iz 90-ih, ali i najnovija iskustva. Zapad ne funkcioniše tako. On ne želi da u mutnim vodama ima takva partnerstva. Mislim da je jako dobro što je Vučić to shvatio i što je najavio da će preduzeti neke korake, te da neće odgovoriti brzinom“, navodi Janjić.

Upitan kako će hapšenje Haradinaja uticati na odnose Beograda i Prištine i predstojeće pregovore u Briselu, Janjić je rekao da je normalno očekivati da će Priština iskoristiti svaku situaciju da ojača svoju pregovaračku poziciju, te da je pitanje šta će sada Srbija uraditi.

„Srbija treba da izađe iz te defanzivne uloge. Možda i ona treba da napravi neke provokacije. Biću vrlo direktan – naša tužilaštva se nikada nisu pozabavila hiljadama ubijenih u Sarajevu. Mi u Srbiji ne znamo koliko je naših dravljana poginulo u Miloševićevim ratovima. Dok ne insistiramo na svim zločinima, pa i onim učinjenim prema Srbima, dešavaće nam se ovo što nam se dešava“, zaključuje Janjić.

Portal Analitika